[PROMOCIJA KNJIGE] Pomorstvo Dalmacije u 19. stoljeću


Mateo Bratanić: Pomorstvo Dalmacije u 19. stoljeću - otok Hvar u tranziciji
Dragi prijatelji i posjetitelji,

sa zadovoljstvom vas pozivamo na promociju knjige dr. sc. Matea Bratanića pod nazivom Pomorstvo Dalmacije u 19. stoljeću: otok Hvar u tranziciji u petak, 13. kolovoza u 21h u Muzeju Staroga Grada (vrt palače Biankini).

U knjizi se sustavom studije slučaja (case study) analizira pomorstvo otoka Hvara u 19. st. u kontekstu pomorstva Dalmacije, ali i šireg prostora Sredozemlja, kao i globalizacijskih trendova koji su prevladavali u tadašnjem svijetu. Središnja premisa knjige je kako je tranzicija s jedrenjačkog na parobrodarsko pomorstvo označila prekretnicu i lom kojim su zaustavljene višetisućljetne tendencije pomorske djelatnosti. Tranzicija nije bila jednosmjeran proces već je ona, paradoksalno, naznačila konjunkturu jedrenjačkog brodarstva, koja je ubrzano nestala pred naletom nove tehnologije – brodova progonjenih parom. Tranzicija podrazumijeva brojne promjene koje nisu samo gospodarskog karaktera već zadiru u društvene, kulturne i svjetonazorske aspekte života. Hvarsko trgovačko brodarstvo sredinom stoljeća ulazi u sustav međunarodne trgovine gdje suvereno djeluje na Sredozemlju ali i drugim svjetskim morima i oceanima. U tom kontekstu hvarski brodari zauzimaju važne točke – ispostave na Sredozemlju odakle trguju i transportiraju robu za vlastitu i tuđe potrebe.

Knjigu, objavljenu u suizdavaštvu Sveučilišta u Zadru i Muzeja Staroga Grada, uz autora će predstaviti i dr. sc. Mladen Domazet te ravnatelj Muzeja Staroga Grada dr. sc. Aldo Čavić.

Veselimo se vašem dolasku!


U skladu s važećim nužnim epidemiološkim mjerama za sprječavanje zaraze COVID-19 za područje Splitsko-dalmatinske županije, predstavljanje knjige održat će se u vrtu muzeja, a događaju može prisustvovati maksimalno 50 posjetitelja. Pozivamo stoga sve zainteresirane posjetitelje da na vrijeme dođu u Muzej, jer će ulaz biti ograničen, u skladu s mjerama i Odobrenjem za održavanje programa izdanim od strane Stožera civilne zaštite Grada Staroga Grada.
Također, korištenje maske za lice u zatvorenom prostoru te kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 m na otvorenom prostoru je obavezno.
Posjetitelje molimo da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i da budu odgovorni prema sebi i drugima.

PODIJELI