[IZLOŽBA] Jakov Bratanić 1912. – 2001.


Jakov Bratanić 1912. – 2001.
Dragi posjetitelji, prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje retrospektivne izložbe Jakov Bratanić 1912. – 2001., koje će se održati u subotu 7. kolovoza 2021. u 21h, u galeriji Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada.

Izložbu čini 50 prvorazrednih Bratanićevih slika iz umjetnikove atelijerske ostavštine koju marno čuvaju nasljednici u Zagrebu. Muzej Staroga Grada, koji vodi brigu o promociji kulturnog i umjetničkog naslijeđa grada i koji tu brigu proteže i na Bratanićev rodni Vrbanj i okolna mjesta, izložbu priređuje o 20. godišnjici slikarove smrti. Koncipirana kao mala retrospektiva, ova izložba vjerujemo u znatnoj mjeri obogaćuje muzejski program posvećen umjetnicima hvarskih korijena.

Izložba kustosice Biserke Rauter Plančić moći će se pogledati do 30. rujna 2021.

Opus Jakova Bratanića ispoljen tisućama radova i usredotočen na stotinjak amblematičnih motivskih lokaliteta – prema Tonku Maroeviću, najodanijem promicatelju slikarova stvaralaštva – utemeljen je na uspostavljenoj idealnoj vezi s tradicijom i autentičnim metamorfozama naslijeđa i stvarnost. Sve subjektivne dvojbe i objektivne oscilacije ukusa nisu slikara kroz gotovo pola stoljeća djelovanja odvlačile s glavne staze odavna trasirana puta prema iskonu. Iznimno konzistentno, cjelovito i u pravom smislu riječi jednodušno ovo djelo, ostvareno u jedinstvenom dijalogu s post-modernim aktualnim tokovima, protok vremena konačno je potvrdio kao relevantni slikarski govor i poredak koji nam omogućuju da još jednom prođemo zavičajnim ambijentima, da podijelimo iskustvo vlastitih predaka… i kojemu, zahvalni za proširenje vizualno-simboličke empirije i supstrate starohrvatskih i starokršćanskih, pa i praslavenskih mitologija, pridajemo izdvojeno, nemimoilazno povijesno mjesto. (iz predgovora kataloga izložbe)

Jakov Bratanić, istaknuti intelektualac među umjetnicima, rođen je 26. ožujka 1912. u Vrbanju gdje je završio osnovnu školu. Sa školovanjem je nastavio u Splitu na klasičnoj gimnaziji. Poslije velike mature otputio se na daljnje studije u Zagreb. S pravom koje je studirao i diplomirao na zagrebačkom Sveučilištu profesionalno se nije nikada bavio, jer se već tijekom studija ozbiljno zainteresirao za slikarstvo. Usporedo je studirao i diplomirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, a s tim se pak dijelom svoje profesionalne stručnosti seriozno bavio niz godina. Bratanićev prvi stalni posao srodan umjetničkim zvanjima bio je kustoski i to u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice gdje je u devet godina napredovao do upravitelja zbirke. Poslije je niz godina radio kao predavač povijesti umjetnosti na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu (1950.-1983.) i na Školi primijenjenih umjetnosti (1957.-1973.), pa je sve do odlaska u mirovinu svoj rad i život svoje obitelji bio prinuđen organizirati prema nastavničkom kalendaru. Ljeta su provodili u Vrbanju i obližnjoj uvali Basina gdje su izgradili kućicu, a ostali dio godine u Zagrebu. Za rijetkih slobodnih dana i pokojeg ljetnog tjedna poduzimao je studijska putovanja u Pariz, Rim, Firencu, Veneciju, Madrid, London, Beč… da nabrojimo samo najveće likovne meke, gdje je u muzejima provjeravao znanje iz povijesti umjetnosti, a u galerijama stjecao uvid u suvremena likovna zbivanja.

Tijekom pet stvaralačkih desetljeća surađivao je s eminentnim muzejima, galerijama i kustosima, najčešće s Tonkom Maroevićem koji mu je 1996. priredio opsežnu retrospektivu u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, k tomu i niz monografski izložbi diljem Dalmacije i kontinentalne Hrvatske. Zauvijek nas je napustio 15. listopada 2001. i po njegovoj želji ispraćen je na vječni počinak 17. listopada 2001. u rodnom Vrbanju.

Izložba je realizirana uz potpore Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Staroga Grada, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Staroga Grada.

Veselimo se vašem dolasku!


U skladu s važećim nužnim epidemiološkim mjerama za sprječavanje zaraze COVID-19 za područje Splitsko-dalmatinske županije, otvorenje izložbe će se upriličiti u vrtu muzeja, a otvaranju može prisustvovati maksimalno 50 posjetitelja. Pozivamo stoga sve zainteresirane posjetitelje da na vrijeme dođu u Muzej, jer će ulaz biti ograničen, u skladu s mjerama i Odobrenjem za održavanje programa izdanim od strane Stožera civilne zaštite Grada Staroga Grada.
Također, najveći dozvoljeni broj osoba koji mogu istovremeno boraviti u galeriji je 20, a korištenje maske za lice u zatvorenom prostoru te kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 m na otvorenom prostoru je obavezno.
Posjetitelje molimo da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i da budu odgovorni prema sebi i drugima.

PODIJELI