Izložbe


2020

Tatjana Politeo: Retrospektiva – 20 godina
TATJANA POLITEO: RETROSPEKTIVA – 20 GODINA
17. srpnja – 10. kolovoza 2020.

Kustosica: Sonja Švec Španjol
Likovni postav: Tatjana Politeo, Aldo Čavić
Fotografije: Luka Mjeda, Vladimira Spindler, Ines Novković
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Dvadesetogodišnje djelovanje akademske umjetnice Tatjane Politeo rezultiralo je retrospektivnom izložbom koja potvrđuje kako je riječ o umjetnici s prirodnim osjećajem za smislenost oblikovanja cjeline i interpretaciju sadržajnog bogatstva odabranog motiva. Njezini radovi slojevite su životne priče bazirane na isprepletenosti simbola, znakova, motiva, tekstova, detalja i boja. Primjenom kolaža, slikarskog morta, akrila, spreja, grafita i pastela ona gradi svijet pikturalne atmosfere, materične površine i bogate dinamične kompozicije. Visoka, ali nimalo površna, estetika slike ostvarena je obiljem zanimljivih detalja u dinamičnom ritmu kretanja unutar kompozicije. Naglašena gestualnost poteza, ekspresivnost, te začudni odnosi elemenata rezultiraju dojmom dječje očaranosti svijetom. Spontana i iskrena likovna ostvarenja Tatjane Politeo vode zainteresiranog promatrača na pustolovnu ekspediciju otpuštanja kočnica, oslobađanja granica i prepuštanja čistom vizualnom doživljaju zaigrane i ludičke imaginacije.

Tatjana Politeo rođena je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala na preko četrdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te na brojnim skupnim izložbama i projektima. Dobitnica druge nagrade na II međunarodnom bijenalu slikara i kipara – Mediteran 2010., Hrvatska, Split. Članica je HDLU- a i HZSU- a. Živi i radi u Zagrebu.


Zvonimir Tanocki: 60 dana korone
ZVONIMIR TANOCKI: 60 DANA KORONE
1. lipnja 2020. – online

Likovni postav: Vilma Matulić
Grafičko oblikovanje: Andrea Devlahović

Online izložba, postavljena na službenoj stranici Muzeja Staroga Grada na društvenoj mreži Facebook, predstavlja izbor crno-bijelih fotografija ovog svestranog Vinkovčanina, nastalih u razdoblju od 1979. godine do danas, u različitim ciklusima i s različitim temama. Iz svoje arhive (koja broji više od 500 tisuća fotografija) autor je odabrao fotografije iz svog žanrovski raznovrsnog opusa – od portreta, dokumentarne i umjetničke fotografije, te im je, predstavljajući ih u dnevničkoj formi i s duhovitim komentarima, dao novu interpretaciju, na taj način prateći svakodnevna događanja u dvomjesečnom burnom razdoblju svjetske pandemije koronavirusne bolesti COVID-19, od 25. ožujka do 24. svibnja.

Vinkovčanin Zvonimir Tanocki fotografijom se počeo baviti 1974. godine, a do sada je izlagao na oko tristo grupnih i četrdesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas radi kao profesionalni slobodni umjetnik-fotograf, a specijalnosti su mu snimanje iz zraka i snimanje kulturno-povijesne i prirodne baštine Hrvatske. Autor je i koautor većeg broja monografija, turističkih brošura, izložbenih kataloga, kalendara, školskih udžbenika, znanstvenih radova, a svojim je fotografijama ilustrirao trajne postave muzeja, poslovne i javne prostore, sajmove.


Plakati galerije Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada (2003.-2019.)
PLAKATI GALERIJE JURAJ PLANČIĆ MUZEJA STAROGA GRADA (2003.-2019.)
31. siječnja 2020.

Likovni postav: Aldo Čavić, Andrea Devlahović, Vilma Matulić
Grafičko oblikovanje: Andrea Devlahović

Iako je Muzej Staroga Grada relativno mlada ustanova, utemeljena 2007. godine, izložbena djelatnost Galerije Juraj Plančić (danas u sastavu Muzeja) ima dugu tradiciju. Izložba Plakati galerije Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada (2003.-2019.) predstavlja izbor plakata brojnih i raznovrsnih izložbi koje su u odabranom periodu od 2003. do 2019. godine održane u Muzeju Staroga Grada i nekadašnjem Centru za kulturu Staroga Grada, čiji je Muzej sljednik.

Izložba je predstavljena u sklopu programa Noći muzeja koja se odvijala pod temom Velike obljetnice hrvatskih muzeja.


2019

Hvarski ribari i brodograditelji u Novome svijetu
HVARSKI RIBARI I BRODOGRADITELJI U NOVOME SVIJETU
31. srpnja – 30. rujna 2019.

Autorica izložbe: Branka Bezić Filipović
Likovni postav: Muzej Staroga Grada
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Izložba je posvećena hvarskim ribarima i brodograditeljima koji su ostavili trag na svjetskoj razini. Ribarske priče o vječnoj borbi čovjeka i mora utkane su u svaku poru njihovih potomaka. U ovom nesigurnom poslu, koji je othranio hvarske obitelji na dalekim oceanima, izgubljeni su brojni životi. Unatoč nedostatku formalnog obrazovanja, bili su vrsni u plovidbi, a hvarski brodograditelji i u izgradnji brodova. Nalazimo ih u najvećem broju na pacifičkoj obali Sjedinjenih Američkih Država i na Novom Zelandu, te nekolicinu u Meksičkom zaljevu i u Australiji.

Izložba je omogućena sredstvima Ministarstva kulture RH, Splitsko-dalmatinske županije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grada Staroga Grada, Hvarskog vodovoda i Turističke zajednice Staroga Grada.


Goran Dužević – Sutoni
GORAN DUŽEVIĆ: SUTONI
28. lipnja – 25. srpnja 2019.

Likovni postav: Aldo Čavić
Fotografije: Bojan Brecelj
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Svojim novim slikama Goran Dužević otkriva na sasvim novi način svoj zavičaj i apstrakciju, bitne elemente njegovog umjetničkog stvaralaštva. U njegovim slikama ta bliska povezanost s njegovim otokom Hvarom i morskim pejzažima, ukazuju na fascinantan izraz njegove umjetničke stvaralačke moći. Goran Dužević unosi u svoja djela imaginaciju onoga što se inače ne vidi. Promatraču dočarava bit krajolika. Slike otkrivaju nastanak zemaljskog raja. One otkrivaju njegovu domovinu i njegovu dušu kroz koju prolaze arhetipovi prirode. Zbog toga je njegova umjetnost toliko autentična i uvjerljiva.

Goran Dužević rođen je 1956. godine. Šesnaest godina svoga života proveo je u Skoplju, Makedonija, gdje je završio srednju školu i fakultet, a najduže je živio u Berlinu, kamo odlazi 1992. godine. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada, a bavio se i scenografijom za kazališne predstave. Iza sebe ima više od 50 samostalnih izložbi, ali i mnogobrojne grupne izložbe u galerijama, muzejima i javnim ustanovama. Od 2014. godine živi i radi u Starom Gradu, u svom ateljeu „Art to go“.


Sretan Uskrs! / Uskrsne kartoline iz prve polovice 20. st.SRETAN USKRS! / USKRSNE KARTOLINE IZ PRVE POLOVICE 20. STOLJEĆA
14. travnja – 30. svibnja 2019.

Likovni postav: Aldo Čavić, Andrea Devlahović, Veronika Gamulin
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Uz brojne tradicije koje se javljaju uz Uskrs, važan je i običaj čestitanja odnosno razmjena dobrih želja. Inovacijama u globalnom poštanskom sustavu, a posebno pojavom poštanske marke 1840. godine u Velikoj Britaniji, slanje pisama, dopisnica i razglednica postaje jednostavno i pristupačno. Običaj slanja uskrsnih čestitki rodbini, prijateljima i poznanicima javlja se krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Čestitke svjedoče o vrlo živoj korespondenciji toga vremena te su često bile i jedina komunikacija među ljudima razdvojenim velikim daljinama.

Izložba predstavlja izbor iz muzejske zbirke razglednica koja sadrži više od pedeset uskrsnih čestitki iz prve polovice 20. stoljeća, a najveći dio njih pripadao je kolekcijama učiteljice Katinke Fabrio i obitelji Ružević.


Konstantin Đuričković: BogovnikKONSTANTIN ĐURIČKOVIĆ: BOGOVNIK
1. veljače 2019.

Izložbom Bogovnik mladi novosadski umjetnik Konstantin Đuričković istražuje virtualnu realnost i digitalno poganstvo kao i odnos simbola i objekta kroz prizmu staroslavenske mitologije. Đuričkovićeva božanstva kombinacija su digitalnih ispisa koji simbolima predstavljaju svoje mitološke priče i trodimenzionalnih modela totema koji su reanimirani preko aplikacije za AndroidTM mobilne uređaje i VR naočala.

Izložba je predstavljena u sklopu Noći muzeja koja se odvijala pod temom Muzeji – Inovacije i digitalna budućnost.

 


ARHIVA IZLOŽBI