Izložbe


2018

Međunarodna arhitektonsko-urbanistička radionica Stari GradIZLOŽBA RADOVA MEĐUNARODNE ARHITEKTONSKO-URBANISTIČKE RADIONICE STARI GRAD
30. ožujka – 30. travnja 2018.

Na izložbi su predstavljeni idejni projekti uređenja nekoliko objekata u Starome Gradu i Dolu, koji su nastali tijekom višednevne međunarodne arhitektonsko-urbanističke radionice koju su organizirali Grad Stari Grad, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Ljubljani.

Studenti su sa svojim profesorima razradili projekte uređenja kompleksa Ljetnog kina, dijela prostora unutar obuhvata urbanističkog plana uređenja Račice-Vratenjica, nogometnog igrališta Dolci i zgrade “Mlin” u Starome Gradu te projekt uređenja Doma mladeži na Glavici u Dolu koji je zamišljen kao Muzej lavande.


110 godina školske zgrade u Starome Gradu110 GODINA ŠKOLSKE ZGRADE U STAROME GRADU
26. siječnja – 16. veljače 2018.

Autori izložbe: Mladen Domazet, Vilma Stojković, Andrea Devlahović
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Izložba donosi preglednu sliku školstva u Starome Gradu, koje ima već dugu tradiciju s obzirom da je prva muška niža početna škola otvorena još 1828., a ženska 1869. godine. Posebni naglasak stavlja se na izgradnju nove školske zgrade 1908. godine na Prikome, kao rezultat lokalnih inicijativa zbog čije se realizacije općina dugoročno opteretila kreditnim zaduženjem. Naravno, time su iskazali nedvojbene stavove o vlastitom poimanju uloge odgoja i obrazovanja djece. U realizaciji izložbe korišteni su brojni arhivski materijali (arhiva Muzeja Staroga Grada i muzeja Dominikanskog samostana, arhiva OŠ Petra Hektorovića, arhive Radoslavić, Kovačević, Zaninović, Bogdanić).


2017

Željko Luka Fredotović: Makete tradicijskih brodovaŽELJKO LUKA FREDOTOVIĆ: MAKETE TRADICIJSKIH BRODOVA
14. rujna – 5. listopada 2017.

Autori likovnog postava: Aldo Čavić, Andrea Devlahović, Vilma Stojković
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Željko Luka Fredotović, rođen 1950. godine u Vrbanju na otoku Hvaru, prve je makete počeo izrađivati još u djetinjstvu, a ljubav prema brodovima drži ga još i danas. Makete izrađuje vjerno ostajući dosljedan originalu, čak i u izboru materijala. Redovito sudjeluje na brojnim skupnim izložbama maketa brodova, domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje je zaslužio brojne medalje.

Izložba je postavljena u sklopu međunarodnog pomorskog festivala “Dani u Vali”.


Magda Dulčić: Stripovi i ilustracijeMAGDA DULČIĆ: STRIPOVI I ILUSTRACIJE
1. rujna 2017. – stalno

Autor stručne koncepcije: Aldo Čavić
Suradnik: Ivan Svaguša
Autor likovnog postava: Viktor Popović
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Muzej Staroga Grada dobio kompletnu umjetničku ostavštinu Magde Dulčić (1965. – 2016.) koju je Muzeju donirala majka pokojne umjetnice. U njoj su originalni crteži, ilustracije za brojne knjige, originalne table stripova (od kojih mnogi nisu objavljeni), radni crteži za animirane filmove, kolaži i asamblaži, fotografije, animirani filmovi na DVD-u, nagrade i priznanja koja je dobivala tijekom života, osobna biblioteka. Kao prvi korak u predstavljanju ove umjetnice, na njenoj prvoj posmrtnoj izložbi izložen je izabrani dio njenog rada na ilustraciji i stripu u posebnoj sobi Galerije Juraj Plančić i to kao dio stalnog postava Četiri starogradska umjetnika XX. stoljeća.


Slatko otoka HvaraSLATKO OTOKA HVARA
3. – 31. kolovoza 2017.

Autorice izložbe: Vilma Stojković, Jelena Ivanišević, Melanija Belaj
Suradnica: Vinka Tudor
Grafičko oblikovanje: Ivan Klepac
Fotografije: Mario Romulić, Vilma Stojković

Slatko otoka Hvara svakako je zanimljiva tema, kako za tradiciji sklone slastičare i gurmane, tako i za muzeologe, a osobito etnologe i antropologe prehrane. Povijest izrade slastica usko je vezana za običaje i godišnje cikluse, a ta je veza nepromijenjena i danas. Slatkim običajima otoka i njihovom poviješću bavile su se Marica Buratović i Flora Turner Vučetić i njihove su nam spoznaje uvelike pomogle u osmišljavanju ove izložbe, koja se nimalo slučajno događa upravo na četrdesetu obljetnicu izložbe o paprenjacima kojom je Toni Politeo otvorio svoju galeriju na Tvrdalju.

Ova izložba dotiče sve tradicionalne otočne slatkarije tako da su se na muzejskom stolu našli i poneki već zaboravljeni slatkiši koji su radile naše none poput biše, kotonjode, škanjate, ali i kolači koji su i dan danas neizostavni dio svake fešte – cviti, paprenjaci, hrustule, pašurate, bruštuloni omenduli ili jednostavno suhe smokve ili arancini.


Stari Grad u MorbihanuPOMORSKA BAŠTINA STAROGA GRADA
Vannes, Selo europske maritimne baštine, 22. – 28. svibnja 2017.
Stari Grad, Muzej Staroga Grada, 14. – 30. rujna 2017.

Fotografije: Bojan Brecelj, arhiva Muzeja Staroga Grada, Pawel Jaroszewski

Muzej Staroga Grada predstavio je bogatu pomorsku baštinu Staroga Grada na festivalu mora Tjedan zaljeva Morbihan (La semaine du Golfe du Morbihan) u francuskoj Bretanji. U hrvatskom odnosno dalmatinskom šatoru, u sklopu festivalskog Sela europske maritimne baštine, postavljena je izložba fotografija kao i pulena sa starogradskog peliga Il Giglio iz 19. stoljeća.

 


ARHIVA IZLOŽBI