Izložbe


2022

ART & CRAFT - Iva Mihanović
ART & CRAFT
21. lipnja – 17. srpnja 2022.

Likovni postav: Iva Mihanović, Aldo Čavić, Vilma Matulić, Andrea Devlahović
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Akademska kiparica Iva Mihanović stvara skulpture u kojima se zrcali snaga percepcije i razvijena intuicija. Njezine skulpture su svijetleći objekti. Kreće se od formi geometrijskoga predodređenja, u kojima uvijek vlada jasan red, čistoća proporcija, a ono što poput svojevrsne igre predstavlja stalno novi i novi izazov, jest žongliranje s mnogobrojnim mogućnostima “varanja” simetrije. Svaka kugla ili kakvo drugo skulpturalno tijelo poligon je za neiscrpno poigravanje s varijacijama na pomake, lomove i transformacije dijelova skulpturalnog tijela.

Stan Coenders oduvijek je bio zainteresiran za položaj umjetnosti i umjetnika u društvu. Pokretač je nekoliko projekata (WaddenArt, MeetingInZdonov) s posebnim ciljem da kroz stvarne i dobro financirane, dobro organizirane i dokumentirane umjetničke događaje sazna kako će ruralno konzervativno društvo prihvatiti umjetnike s drugačijim pogledom, drugačijom kreativnošću, a u isto vrijeme kako se umjetnici, mladi i iskusni, pozicioniraju u takvom okruženju.


Gradovi ispod grada: Izložba fotografija Vilme Matulić
VILMA MATULIĆ: GRADOVI ISPOD GRADA
15. – 30. lipnja 2022. (Galerija Jerolim)
1. – 31. srpnja 2022. (Bikarija)

Likovni postav: Vilma Matulić, Aldo Čavić, Andrea Devlahović
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Opsežna zaštitna arheološka istraživanja na ulicama i trgovima Staroga Grada, koja prethode značajnom projektu izgradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe na području Staroga Grada svakodnevno su otkrivala, zapravo ljuštila nataložene, guste slojeve bivših života gradova koji su rasli i propadali na istom mjestu. Trenutno je sve dosad otkriveno opet pokriveno zemljom. Da nije bilo Vilme Matulić, restauratorice Muzeja Staroga Grada, koja je od svibnja 2021. do svibnja 2022. svojim fotoaparatom pratila arheološka istraživanja i zabilježila ne samo arheološke ostatke, nego i ono uzbuđenje otkrivanja davne prošlosti, uzbuđenje koje je obuzimalo i arheologe i slučajne prolaznike, ostali bismo bez svjedočanstva o tim sjajnim trenucima neposrednog dodira s gradovima ispod grada. Izložba fotografija poziva vas da naknadno sudjelujete u tom putovanju u dubine starogradskog bunara prošlosti.


2021

Jakov Bratanić 1912. – 2001.
JAKOV BRATANIĆ 1912. – 2001.
7. kolovoza – 30. rujna 2021.

Kustosica: Biserka Rauter-Plančić
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Na izložbi je predstavljeno četrdeset radova iz atelijerske ostavštine Jakova Bratanića, nastalih od 1951. do 1979. godine, te je zaista bila svojevrsna kritička retrospektiva kojom se je javnost podsjetila na jedan izniman i jedinstven slikarski opus. Muzej Staroga Grada, koji vodi brigu o promociji kulturnog i umjetničkog naslijeđa grada i koji tu brigu proteže i na Bratanićev rodni Vrbanj i okolna mjesta, izložbu je priredio o 20. godišnjici slikarove smrti.


Pjesničko-grafička mapa "Hommage Tonku Maroeviću"
PJESNIČKO-GRAFIČKA MAPA “HOMMAGE TONKU MAROEVIĆU”
20. – 31. srpnja 2021.

Likovni postav: Aldo Čavić, Andrea Devlahović, Vilma Matulić
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Izložba je predstavila pjesničko-grafičku mapu “Hommage Tonku Maroeviću” koju je Muzeju Staroga Grada donirao njezin izdavač, Zbirka Biškupić. Mapa je objavljena 25. rujna 2020. godine u ediciji Vid koju je osnovao, uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. Ovo bibliofilsko izdanje tiskano je u ograničenom izdanju od 57 primjeraka. Osim stihova akademika Luka Paljetka uobličenih u Sonetni vijenac, a u kojima se očitava cjelokupni život akademika Tonka Maroevića, mapu čine i grafički listovi trideset i troje hrvatskih likovnih umjetnika koji su kroz različite grafičke tehnike ispričali svoj doživljaj Tonka Maroevića.


Riva (i brodovi) kroz 20. stoljeće
RIVA (I BRODOVI) KROZ 20. STOLJEĆE
29. siječnja 2021. – online

Likovni postav: Vilma Matulić, Andrea Devlahović, Aldo Čavić
Grafičko oblikovanje: Andrea Devlahović

Muzej Staroga Grada posjeduje bogatu zbirku razglednica, dopisnica i fotografija gdje posebnu skupinu čine razglednice Staroga Grada od kraja 19. stoljeća do danas. Do sada je Muzej već predstavio dio zbirke, a ova online izložba, postavljena na službenoj stranici Muzeja Staroga Grada na društvenoj mreži Facebook, predstavlja izbor razglednica starogradske rive kroz 20. stoljeće.

Izložba je predstavljena u sklopu programa Noći muzeja 2021.