Izložbe


2021

Riva (i brodovi) kroz 20. stoljeće
RIVA (I BRODOVI) KROZ 20. STOLJEĆE
29. siječnja 2020. – online

Likovni postav: Vilma Matulić, Andrea Devlahović, Aldo Čavić
Grafičko oblikovanje: Andrea Devlahović

Muzej Staroga Grada posjeduje bogatu zbirku razglednica, dopisnica i fotografija gdje posebnu skupinu čine razglednice Staroga Grada od kraja 19. stoljeća do danas. Do sada je Muzej već predstavio dio zbirke, a ova online izložba, postavljena na službenoj stranici Muzeja Staroga Grada na društvenoj mreži Facebook, predstavlja izbor razglednica starogradske rive kroz 20. stoljeće.

Izložba je predstavljena u sklopu programa Noći muzeja 2021.


2020

Enca Kovačević: Monografska izložba
ENCA KOVAČEVIĆ: MONOGRAFSKA IZLOŽBA
14. kolovoza – 16. rujna 2020.

Kustosica: Biserka Rauter Plančić
Fotografije: Zoran Alajbeg
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović, Tin Burić

Rafinirani tonski intimizam i nepatvoreni izričaj suosjećajnosti spram žene i njezine faktične tjelesnosti, likovni su mikrosvijet Encina slikarstva. Njezini aktovi, bilo da su sklupčani u bolu ili čeznutljivu zazivanju erosa, bilo da su usredotočeni na okrepljujuća torza ili čvrstinu bedara, ne samo da ocrtavaju duh i tijelo istinske žene, osiguravateljice života pro futuro, nego i zrcale autoričino psihološko i emotivno stanje tijekom kreativnog čina.

Enca Kovačević rođena je u Splitu 1953. godine, u obitelji otočnih korijena. Nakon završene osnovne škole upisuje se na splitsku Školu primijenjene umjetnosti. Studij slikarstva nastavlja u rodnom gradu, na Pedagoškoj akademiji, u klasi profesora Ante Kaštelančića, gdje je diplomirala 1976. godine. U članstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Split primljena je 1980. godine. U svom prvom samostalnom nastupu izložila je dvadesetak uljanih slika i aktova koji kao da su bojom i čvrstinom izrasli iz oporog mediteranskog tla. Već tada slikarica se predstavila osebujnim rukopisom asocijativnog naboja što je posvjedočila u svim dosadašnjim izložbama.


Tatjana Politeo: Retrospektiva – 20 godina
TATJANA POLITEO: RETROSPEKTIVA – 20 GODINA
17. srpnja – 10. kolovoza 2020.

Kustosica: Sonja Švec Španjol
Likovni postav: Tatjana Politeo, Aldo Čavić
Fotografije: Luka Mjeda, Vladimira Spindler, Ines Novković
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Dvadesetogodišnje djelovanje akademske umjetnice Tatjane Politeo rezultiralo je retrospektivnom izložbom koja potvrđuje kako je riječ o umjetnici s prirodnim osjećajem za smislenost oblikovanja cjeline i interpretaciju sadržajnog bogatstva odabranog motiva. Njezini radovi slojevite su životne priče bazirane na isprepletenosti simbola, znakova, motiva, tekstova, detalja i boja. Primjenom kolaža, slikarskog morta, akrila, spreja, grafita i pastela ona gradi svijet pikturalne atmosfere, materične površine i bogate dinamične kompozicije. Visoka, ali nimalo površna, estetika slike ostvarena je obiljem zanimljivih detalja u dinamičnom ritmu kretanja unutar kompozicije. Naglašena gestualnost poteza, ekspresivnost, te začudni odnosi elemenata rezultiraju dojmom dječje očaranosti svijetom. Spontana i iskrena likovna ostvarenja Tatjane Politeo vode zainteresiranog promatrača na pustolovnu ekspediciju otpuštanja kočnica, oslobađanja granica i prepuštanja čistom vizualnom doživljaju zaigrane i ludičke imaginacije.

Tatjana Politeo rođena je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala na preko četrdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te na brojnim skupnim izložbama i projektima. Dobitnica druge nagrade na II međunarodnom bijenalu slikara i kipara – Mediteran 2010., Hrvatska, Split. Članica je HDLU- a i HZSU- a. Živi i radi u Zagrebu.


Zvonimir Tanocki: 60 dana korone
ZVONIMIR TANOCKI: 60 DANA KORONE
1. lipnja 2020. – online

Likovni postav: Vilma Matulić
Grafičko oblikovanje: Andrea Devlahović

Online izložba, postavljena na službenoj stranici Muzeja Staroga Grada na društvenoj mreži Facebook, predstavlja izbor crno-bijelih fotografija ovog svestranog Vinkovčanina, nastalih u razdoblju od 1979. godine do danas, u različitim ciklusima i s različitim temama. Iz svoje arhive (koja broji više od 500 tisuća fotografija) autor je odabrao fotografije iz svog žanrovski raznovrsnog opusa – od portreta, dokumentarne i umjetničke fotografije, te im je, predstavljajući ih u dnevničkoj formi i s duhovitim komentarima, dao novu interpretaciju, na taj način prateći svakodnevna događanja u dvomjesečnom burnom razdoblju svjetske pandemije koronavirusne bolesti COVID-19, od 25. ožujka do 24. svibnja.

Vinkovčanin Zvonimir Tanocki fotografijom se počeo baviti 1974. godine, a do sada je izlagao na oko tristo grupnih i četrdesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas radi kao profesionalni slobodni umjetnik-fotograf, a specijalnosti su mu snimanje iz zraka i snimanje kulturno-povijesne i prirodne baštine Hrvatske. Autor je i koautor većeg broja monografija, turističkih brošura, izložbenih kataloga, kalendara, školskih udžbenika, znanstvenih radova, a svojim je fotografijama ilustrirao trajne postave muzeja, poslovne i javne prostore, sajmove.


Plakati galerije Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada (2003.-2019.)
PLAKATI GALERIJE JURAJ PLANČIĆ MUZEJA STAROGA GRADA (2003.-2019.)
31. siječnja 2020.

Likovni postav: Aldo Čavić, Andrea Devlahović, Vilma Matulić
Grafičko oblikovanje: Andrea Devlahović

Iako je Muzej Staroga Grada relativno mlada ustanova, utemeljena 2007. godine, izložbena djelatnost Galerije Juraj Plančić (danas u sastavu Muzeja) ima dugu tradiciju. Izložba Plakati galerije Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada (2003.-2019.) predstavlja izbor plakata brojnih i raznovrsnih izložbi koje su u odabranom periodu od 2003. do 2019. godine održane u Muzeju Staroga Grada i nekadašnjem Centru za kulturu Staroga Grada, čiji je Muzej sljednik.

Izložba je predstavljena u sklopu programa Noći muzeja 2020. koja se odvijala pod temom Velike obljetnice hrvatskih muzeja.

 


ARHIVA IZLOŽBI