[PROMOCIJA KNJIGE] Stanovništvo Starog Grada


Vinko Ružević: Stanovništvo Starog Grada (2019.)Poštovani prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige Vinka Ruževića Stanovništvo Starog Grada u srijedu, 14. kolovoza u 21h u Muzeju Staroga Grada (vrt palače Biankini).

Knjiga punog naziva Stanovništvo Starog Grada (sa Rudinom i Selcima) – Od prvih rodoslovlja 1546. do sredine 1946. rezultat je dugogodišnjih istraživanja odvjetnika Vinka Ruževića, jednog od posljednjih živućih Starograđana koji su oblikovali kulturnu sliku Staroga Grada u drugoj polovici 20. stoljeća.

Knjiga obrađuje stanovnike župe Stari Grad, pa tako – pored Staroga Grada – i stanovnike Rudina i Selaca, jer je, prema riječima autora, nemoguće razdvojiti ova mjesta, pošto su se obitelji preseljavale iz jednoga u drugo, i naseljavali u sam Stari Grad. Obuhvaćene su obitelji od prvih podataka 1546. do sredine 1946. godine, njihova porijekla, potpuna rodoslovlja i krsna imena.

Drugi dio knjige donosi dodatne podatke kao što su vjenčanja mladoženja iz drugih mjesta, porijeklo žena koje nisu bile iz Starog Grada, popis rođenja nezakonite djece, popis osoba koji su ovdje umrle i pokopane, a samo su privremeno živjele u Starom Gradu, popis neuobičajenih smrti i samoubojstava, itd. Poseban osvrt autor daje na događanja u vezi epidemije kolere koja je izbila 1855. s popisom preminulih, a kao uspomenu na poginule Starograđane u 1. svjetskom ratu donosi i njihov popis. Posebno je zanimljivo poglavlje o zanimanjima Starograđana (od 1819.-1946.) koje daje uvid u strukturu stanovništva i način života.

Vinko Ružević rođen je u Starome Gradu 1927. godine. Prve godine gimnazije do 2. svjetskog rata pohađao je u Bolu, a daljnje školovanje zbog rata nastavlja kod kuće i u izbjegličkom logoru El Shatt u Egiptu. Gimnaziju završava u Splitu i nastavlja školovanje na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1953. godine. Nakon odsluženja vojnog roka započinje odvjetničko pripravništvo, te nastavlja raditi u Starome Gradu kao odvjetnik sve do umirovljenja. Cijelo je vrijeme aktivan u zajednici – sudjelovao je u radu Kazališne družine, oformio je Turistički ured gdje je i radio tri godine tijekom ljetnih mjeseci. Sudjelovao je i u radu Centra za zaštitu kulturne baštine u Hvaru, naročito u formiranju Galerije “Juraj Plančić” i etnografske zbirke. Pisao je turističke vodiče, a u suradnji sa Centrom i pojedine članke. Kasnije objavljuje u “Coroni” članke o kulturnim spomenicima, značajnim osobama i događajima vezanim uz Stari Grad. Izdao je knjigu Moja sjećanja i prisjećanja o životu u Pajizu o svom djetinjstvu, školovanju, strahovima za vrijeme rata, života u zbjegu.

Knjigu će uz autora predstaviti akademik Tonko Maroević, dr.sc. Mladen Domazet te ravnatelj Muzeja Staroga Grada dr.sc. Aldo Čavić.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI