[NAJAVA] Forska zima


Forska zimaDragi prijatelji i posjetitelji,

nakon Plesa s kapetanom, zanimljiva nedjelja 11. kolovoza u Muzeju Staroga Grada nastavlja se projekcijom filma Forska zima u 21.30h, snimljenog kao završna prezentacija filmskog i dramskog edukativnog procesa projekta Akcija na otoku ili kako hoćete.

Ovaj otočni projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda započet je u travnju 2018. godine. Tijekom 14 mjeseci trajanja projekta mladi su na otoku slušali predavanja, pohađali radionice glume, snimanja, montaže, zvuka, dramaturgije i dramske literature. Nakon edukacije većina je nastavila sudjelovati u programu s namjerom prezentacije stečenog iskustva. Završna prezentacija ili filmski zapis Forska zima postavljena je prema motivima komedije Na tri kralja ili kako hoćete Williama Shakespearea, jer autor navodi Iliriju kao mjesto događanja što uključuje i otok Hvar. Originalni tekst prevođen je na dijalekt podneblja, dramaturški adaptiran i osuvremenjen.

Ovom formom edukacije i uključivanjem mladih ljudi tijekom zime na otoku uspjeli smo ih upoznati sa dramskim tekstom kojeg vjerojatno ne bi upoznali standardnim školskim kurikulom, a zimu smo učinili toplijom i zanimljivijom. O svom iskustvu provođenja projekta, forskoj zimi kao i mogućem nastavku ove hvalevrijedne inicijative govorit će Srđan Sorić, glavni i odgovorni kreator otočne akcije.

Srđan Sorić diplomirao je AMU u Pragu 1988. godine gdje je specijalizirao mimu i fizički teatar. Odlazi u Veliku Britaniju gdje glumački angažmani uključuju nastupe u kazališnim, televizijskim, filmskim, te radio produkcijama.

Njegove kazališne uloge uključuju Royal Court (Naturalised), Freakshow Theatre Company (Shagnasty, Rave), Kaos Theatre Company (Mine, Midsummer Night’s Dream), te Border Crossings (Double Tongue, Consumed), a filmske uloge Inspector Lynley’s Mysteries, Prime Suspect, Silent Witness, Lock, Stock…, Spooks, Judge John Deed, Ultimate Force, 40, Dangerfield, Face At The Window, Diamond Geezer, itd. Također nastupa u filmovima kao 7 Seconds, The Marksman, Revolver, It’s a Free World, Breaking and Entering, Sitting Ducks, Rosencrantz and Guildenstern are Dead, itd. U Hrvatskoj je radio kao asistent scenskog pokreta na ADU u Zagrebu, surađivao s kazalištem EXIT (Izbacivači), ZKM (Odisej i Sin), te nastupao u koautorskim projektima Gluhlampe i Kiša.

Ulaz slobodan!

PODIJELI