[PROMOCIJA KNJIGE] Moja sjećanja i prisjećanja o životu u Pajizu


Vinko Ružević: Moja sjećanja i prisjećanja o životu u Pajizu (2018.)Poštovani kolege, suradnici i prijatelji Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige Vinka Ruževića Moja sjećanja i prisjećanja o životu u Pajizu u četvrtak, 19. srpnja u 21h u Muzeju Staroga Grada (vrt palače Biankini).

Knjiga sjećanja i prisjećanja (kako sam naslov govori) odvjetnika Vinka Ruževića, jednog od posljednjih živućih Starograđana koji su oblikovali kulturnu sliku Staroga Grada u drugoj polovici 20. stoljeća, nepretenciozna je priča o životu u Starome Gradu od 1930ih godina do nedavne prošlosti. Kroz tijek svoga života Ružević priča o događajima u Starome Gradu, “o stvarima sada nezamislivim, ali onda potpuno običnim i svakodnevnim – strahovima iz rata, prilikama u zbjegu, ondašnjim problemima školovanja te kasnijim prilikama.” Ružević ne ispisuje veliku povijest, niti želi dati konačnu ocjenu jednog teškog razdoblja u dugoj povijesti Staroga Grada. Kroz sličice iz života, često anegdotalno ispričane, suzdržano, ponekad i razumljivo sentimentalno (jer je to ipak njegov život), autor lako i pitko oslikava Stari Grad kakav je donedavno bio i daje građu za naše vlastito promišljanje o gradu u vremenu velikih ideoloških zanosa i slomova, demografskog pada i polaganog uspona, siromaštva i materijalnog oporavka koji počinje s turizmom 1960ih. Autor priča kao zainteresirani svjedok vremena ali i precizni promatrač, nastojeći postići što veću objektivnost u ocrtavanju razdoblja u kojemu je protekao njegov život.

Vinko Ružević rođen je u Starome Gradu 1927. godine. Prve godine gimnazije pohađao je u Bolu, a daljnje školovanje zbog rata nastavlja kod kuće i u izbjegličkom logoru El Shatt u Egiptu. Gimnaziju završava u Splitu i nastavlja školovanje na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1953. godine. Nakon odsluženja vojnog roka započinje odvjetničko pripravništvo i sve do umirovljenja radi kao odvjetnik u Starome Gradu. Cijelo je vrijeme aktivan u zajednici – oformio je Turistički ured, sudjeluje u radu Centra za zaštitu kulturne baštine u Hvaru, piše turističke vodiče i letke, a u suradnji s Centrom i povremene članke. Kasnije piše u „Coroni“ o kulturnim spomenicima i značajnim osobama i događajima vezanim uz Stari Grad.

Knjigu će uz autora predstaviti dr.sc. Mladen Domazet, Damir Carić te ravnatelj Muzeja Staroga Grada dr.sc. Aldo Čavić.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI