[IZLOŽBA] Art & CraftDragi posjetitelji i prijatelji,
zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje izložbe ART & CRAFT, koje će se održati u utorak 21. lipnja 2022. u 21h, u galeriji Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada.

Izložba će predstaviti skulpture akademske kiparice Ive Mihanović i drvene stolove Stana Coendersa, polemizirajući pojmove arts & craft i moći će se pogledati do 17. srpnja 2022. godine.

Arts and Crafts izvorno je naziv pokreta koji se pojavio u drugoj polovici 19. stoljeća u Engleskoj kao reakcija na apliciranje motiva iz tzv. “čiste umjetnosti” na industrijski oblikovane predmete. Njegovi ideolozi zagovaraju povratak umjetničkom obrtu po uzoru na srednjovjekovne majstore. Ručno izvedeni predmet za njih je jedini pravi oblik autentične ljudske kreativnosti i samoozbiljenja. Danas se u engleskom jeziku applied arts rabi prvenstveno kao sinonim za craft (umjetnički obrt), dok je izvorno značenje pojma izgubljeno. […]

Akademska kiparica Iva Mihanović stvara skulpture u kojima se zrcali snaga percepcije i razvijena intuicija. Njezine skulpture su svijetleći objekti. Kreće se od formi geometrijskoga predodređenja, u kojima uvijek vlada jasan red, čistoća proporcija, a ono što poput svojevrsne igre predstavlja stalno novi i novi izazov, jest žongliranje s mnogobrojnim mogućnostima “varanja” simetrije. Svaka kugla ili kakvo drugo skulpturalno tijelo poligon je za neiscrpno poigravanje s varijacijama na pomake, lomove i transformacije dijelova skulpturalnog tijela.

Iva Mihanović akademska je kiparica sa završenom Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2008. godine u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Iva je i multimedijalna umjetnica sa statusom slobodnog umjetnika, članica Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika (HZSU) od 2011. godine. Svoje umjetničko djelovanje najradije prikazuje kroz medij skulpture i ambijentalnog svjetla, a vješto se izražava i u tehnikama tkanja i scenografije. Specifičan stil nastajanja skulpture s preciznom izvedbom u konačnici ističe primijenjenu umjetnost te funkcionalnost i estetiku umjetničkog djela i forme. Inspiraciju pronalazi u prirodi i njezinim fenomenima, drevnoj simbolici i zakonitostima geometrije, u drevnim vještinama joge i vedskoj arhitekturi. Bavi se ozdravljenjem kroz umjetnost i pokret te vodi likovne radionice i satove joge.

Stan Coenders oduvijek je bio zainteresiran za položaj umjetnosti i umjetnika u društvu. Pokretač je nekoliko projekata (WaddenArt, MeetingInZdonov) s posebnim ciljem da kroz stvarne i dobro financirane, dobro organizirane i dokumentirane umjetničke događaje sazna kako će ruralno konzervativno društvo prihvatiti umjetnike s drugačijim pogledom, drugačijom kreativnošću, a u isto vrijeme kako se umjetnici, mladi i iskusni, pozicioniraju u takvom okruženju.

Pozivamo vas svih u Muzej i veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI