[IZLOŽBA] Gradovi ispod grada


Gradovi ispod grada: Izložba fotografija Vilme MatulićDragi posjetitelji i prijatelji,
zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje izložbe fotografija Vilme Matulić Gradovi ispod grada, koje će se održati u srijedu 15. lipnja 2022. u 21h u galeriji sv. Jerolim.

Opsežna zaštitna arheološka istraživanja na ulicama i trgovima Staroga Grada, koja još uvijek traju, a prethode značajnom projektu izgradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe na području Staroga Grada svakodnevno su otkrivala, zapravo ljuštila nataložene, guste slojeve bivših života gradova koji su rasli i propadali na istom mjestu. Trenutno je sve dosad otkriveno opet pokriveno zemljom. Da nije bilo Vilme Matulić, restauratorice Muzeja Staroga Grada, koja je od svibnja 2021. do svibnja 2022. svojim fotoaparatom pratila arheološka istraživanja i zabilježila ne samo arheološke ostatke, nego i ono uzbuđenje otkrivanja davne prošlosti, uzbuđenje koje je obuzimalo i arheologe i slučajne prolaznike, ostali bismo bez svjedočanstva o tim sjajnim trenucima neposrednog dodira s gradovima ispod grada. Izložba fotografija poziva vas da naknadno sudjelujete u tom putovanju u dubine starogradskog bunara prošlosti.

Vilma Matulić je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu 2005. diplomirala na smjeru konzervacija i restauracija polikromiranog drva i štafelajnog slikarstva. Od 2008. godine radi u Muzeju Staroga Grada kao kustos i restaurator. Fotografijom se bavi već duži niz godina. Kroz svoje fotografije nastoji promovirati kulturne i prirodne ljepote otoka Hvara, a posebice bogatu baštinu Staroga Grada. Ovo je njezina druga samostalna izložba fotografija.

Izložba je zajednički projekt Muzeja Staroga Grada i udruge Varbonj s kojom Muzej surađuje već duži niz godina. Udruga, koju vodi kipar Frane Abramović, organizira brojna kulturna događanja, radionice keramike za djecu i odrasle, kao i likovne kolonije. Zadovoljstvo nam je i da će na izložbi biti izložen i završni likovni rad nastao na radionicama izrade mozaika za učenike OŠ Petar Hektorović, pod vodstvom akademske kiparice Ive Mihalić i restauratorice Vilme Matulić.

Izložba, realizirana uz potporu Turističke zajednice Staroga Grada, moći će se pogledati do 30. lipnja 2022. u galeriji sv. Jerolim, a nakon toga u galeriji Bikarija, do 31. srpnja 2022. godine.

Veselimo se vašem dolasku

PODIJELI