[IZLOŽBA] Enca Kovačević: Monografska izložba


Enca Kovačević: Monografska izložbaPoštovani posjetitelji, prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje monografske izložbe Ence Kovačević u petak 14. kolovoza 2020. u 21h u galeriji Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada.

Na izložbi će se moći razgledati ukupno 43 rada različitih formata.

Enca Kovačević rođena je u Splitu 1953. godine, u obitelji otočnih korijena. Nakon završene osnovne škole upisuje se na splitsku Školu primijenjene umjetnosti. Studij slikarstva nastavlja u rodnom gradu, na Pedagoškoj akademiji, u klasi profesora Ante Kaštelančića, gdje je diplomirala 1976. godine. U članstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Split primljena je 1980. godine. U svom prvom samostalnom nastupu izložila je dvadesetak uljanih slika i aktova koji kao da su bojom i čvrstinom izrasli iz oporog mediteranskog tla. Već tada slikarica se predstavila osebujnim rukopisom asocijativnog naboja što je posvjedočila u svim dosadašnjim izložbama.

Potraga za vlastitim likovnim izrazom ubrzo je dovodi do vrlo individualizirane palete i specifične lirske figuracije s elementima apstrakcije. Slikarica najčešće koristi ulje na drvenoj podlozi, a krajolici, podmorje, žene u dalmatinskim nošnjama i aktovi njezini su glavni motivi. U novijim radovima koncentrira se na studije nagog ženskog tijela, a tehniku kitovanja drvene podloge na koju potom nanosi boju kistovima i češljevima, razvija do razine koja doseže impresivan odnos reljefne podloge i vrlo fine gradacije pastelne palete. (Vesna Bulić Baketić)

Rafinirani tonski intimizam i nepatvoreni izričaj suosjećajnosti spram žene i njezine faktične tjelesnosti, likovni su mikrosvijet Encina slikarstva. Njezini aktovi, bilo da su sklupčani u bolu ili čeznutljivu zazivanju erosa, bilo da su usredotočeni na okrepljujuća torza ili čvrstinu bedara, ne samo da ocrtavaju duh i tijelo istinske žene, osiguravateljice života pro futuro, nego i zrcale autoričino psihološko i emotivno stanje tijekom kreativnog čina. (Biserka Rauter Plančić)


Kustosica izložbe je Biserka Rauter Plančić.

Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Staroga Grada, a biti će otvorena do 16. rujna 2020.

Pozivamo vas svih u Muzej i veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI