[IZLOŽBA] Tatjana Politeo: Retrospektiva – 20 godina


Tatjana Politeo: Retrospektiva – 20 godinaPoštovani posjetitelji, prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje izložbe Tatjane Politeo Retrospektiva – 20 godina u petak 17. srpnja 2020. u 21h u galeriji Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada.

Na izložbi će se moći razgledati ukupno 35 radova različitih formata i oblika izvedenih u kombiniranoj tehnici i različitim medijima (slikarstvo, staklo i drveni objekti). Akademska umjetnica Tatjana Politeo predstavit će se izborom radova nastalih u posljednjih 20 godina od prve samostalne izložbe održane 2000. godine u Galeriji Cekao u Zagrebu pa do recentnih radova nastalih ove godine.

Iz predgovora kataloga izložbe (Sonja Švec Španjol):
Tatjana Politeo je tijekom svog dvadesetogodišnjeg umjetničkog djelovanja interpretirala život u svim mogućim oblicima – od realnog, izmaštanog do potencijalno mogućeg. Od vrlo intimnih prostora poput interijera vlastitog doma pa sve do beskonačnih svemirskih prostranstava, Tatjana je stvorila osobni univerzum simbola, crteža, linija, mrlja, riječi i znakova pretočenih u začudne priče, ambijente i situacije. Svaki slikarski ciklus nadovezuje se na onaj prethodni, ali uz jasno vidljive vizualne pomake i nove tematske cjeline. Kontinuiranim eksperimentiranjem i kombiniranjem najrazličitijih materijala poput akrila, kolaža, slikarskog morta, pastela, krede, spreja, olovke, tekstila i konca Tatjana Politeo prepoznatljivim slikarskim rukopisom gradi neobične kompozicije skladnog i specifičnog kolorita. Izričaj prati iskustvo snažnog gestualnog slikarstva, enformela, art-bruta, kao i uplivi pop arta i street arta objedinjeni britkim humorom, blagom ironijom i neizostavnom dječjom zaigranošću. Autorica život pretače u umjetnost varirajući teme od vrlo intimnih radova u ciklusu Veze gdje elemente iz osobnog života objedinjuje u osebujne kolažne zapise oblikujući intimnu posvetu voljenoj baki, pa sve do ciklusa Hello, Svemirski putnik, Majmun-zebra-lav, Sanjala sam neka daleka prostranstva i nekoliko ciklusa s motivom ameba u kojima, koristeći elemente popularne kulture, animiranog filma, stripa i dječje ilustracije, tumači svakodnevnu životnu problematiku i oblikuje estetski privlačan i radostan sadržaj koji ispod neopterećujuće površine nosi duboke i snažne životne poruke.

Dvadesetogodišnje djelovanje akademske umjetnice Tatjane Politeo rezultiralo je retrospektivnom izložbom koja potvrđuje kako je riječ o umjetnici s prirodnim osjećajem za smislenost oblikovanja cjeline i interpretaciju sadržajnog bogatstva odabranog motiva. Njezini radovi slojevite su životne priče bazirane na isprepletenosti simbola, znakova, motiva, tekstova, detalja i boja. Primjenom kolaža, slikarskog morta, akrila, spreja, grafita i pastela ona gradi svijet pikturalne atmosfere, materične površine i bogate dinamične kompozicije. Visoka, ali nimalo površna, estetika slike ostvarena je obiljem zanimljivih detalja u dinamičnom ritmu kretanja unutar kompozicije. Naglašena gestualnost poteza, ekspresivnost, te začudni odnosi elemenata rezultiraju dojmom dječje očaranosti svijetom. Spontana i iskrena likovna ostvarenja Tatjane Politeo vode zainteresiranog promatrača na pustolovnu ekspediciju otpuštanja kočnica, oslobađanja granica i prepuštanja čistom vizualnom doživljaju zaigrane i ludičke imaginacije.


Tatjana Politeo rođena je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala na preko četrdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te na brojnim skupnim izložbama i projektima. Dobitnica druge nagrade na II međunarodnom bijenalu slikara i kipara – Mediteran 2010., Hrvatska, Split. Članica je HDLU- a i HZSU- a. Živi i radi u Zagrebu.

Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol, dok su autori likovnog postava Tatjana Politeo i Aldo Čavić.

Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Staroga Grada, a biti će otvorena do 10. kolovoza 2020.

Pozivamo vas svih u Muzej i veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI