[PREDAVANJE] Latinskom Amerikom uzvodno: Za Che Guevarom od Patagonije do Kube


Jasen Boko: Latinskom Amerikom uzvodno – Za Che Guevarom od Patagonije do KubeDragi prijatelji i posjetitelji,

iznimno nam je zadovoljstvo pozvati vas na multimedijalno predavanje Latinskom Amerikom uzvodno – Za Che Guevarom od Patagonije do Kube nagrađivanog splitskog dramaturga, putopisca i biografa Jasena Boke. Predavanje će se održati u petak, 10. srpnja u 21h u Muzeju Staroga Grada (vrt palače Biankini).

Izvrsna knjiga Latinskom Amerikom uzvodno bavi se ikonom lijevih pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom. U četiri je mjeseca autor proputovao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta u razvoju te legendarne ličnosti. Tko je doista bio Che Guevara i kako je od hedonista postao revolucionar te što on danas znači stanovnicima tog burnog kontinenta, pitanja su koja si je postavljao.

Guevara, heroj siromašnih, a masovni ubojica za one koji profitiraju od socijalnih nejednakosti, i danas svojom vizijom pravednijeg društva hrani obespravljene širom svijeta. Riječ je o čovjeku izuzetne karizme, beskompromisnom i često brutalnom u realizaciji revolucije pa se nudi kao zanimljiv i provokativan predložak za prozu. Paradoksalno, veliki borac protiv imperijalizma i potrošačkog društva danas je marketinška ikona od koje kapitalizam besramno profitira: od podmetača za pivo do ručnika za plažu, Guevarino je lice posvuda. Ne u svrhe mijenjanja svijeta, nego kako bi pospješilo prodaju proizvoda.

Na kontinentu gdje su vojni udari i diktature česti te uglavnom posljedica intervencija SAD-a koji ondje nameće interese svojih multinacionalnih kompanija, osiromašeni stanovnici ipak vjeruju kako nemaju što izgubiti pa često glasno na ulici prosvjeduju protiv društvene nepravde, bune se protiv lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih servisa. Boko u razgovoru s njima otkriva koliko su korupcija i kriminal rašireni, kako žive, u što vjeruju i za što se bore te istovremeno istražuje gdje se i kada Che susreo s američkim imperijalizmom, izvlačenjem profita i zlorabljenjem starosjedioca i siromašnih stanovnika te kako je odlučio promijeniti stanje. Ali, nije politika jedina tema ove knjige, ona je istovremeno i klasični putopis, uzbudljivi susreti s malim ljudima i njihovim životom i podsjećanje na civilizacije koje su u ovom dijelu postojale i znatno prije dolaska Kolumba i pokušaja da se sve što je prethodilo konkvistadorima zatre.

Tražeći tragove Che Guevare od Ognjene zemlje do Kube, s kraja na kraj kontinenta i koristeći isključivo lokalna sredstva prijevoza, Boko zalazi u samo srce Južne Amerike, otkrivajući ne samo jedan Europi malo poznati kontinent, nego i povijest izrabljivanja i uništavanja njegovih stanovnika od strane prvo konkvistadora, a onda i američkog imperijalizma.

Kao i u ranijim knjigama i ovaj put Bokina proza otkriva iskusnog putnika, koji dobro poznaje logiku i pravila žanra, ali se njima poigrava pa umjesto klasičnog putopisa njegov rukopis otkriva originalnu proznu formu, svojevrsni romansirani putopis koji govori o Južnoj Americi, ali s referencama na globalne odnose.

Pridružite nam se u petak i krenimo zajedno tragom legende Che Guevare!


Jasen Boko radio je u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titicaci, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio ostarjele dimnjake u tvornicama, spuštao se niz kanjone… Ima još: putovao je Putem svile lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Che Guevaru širom i poprijeko Južne Amerike, plovio Gangesom i Mekongom, penjao se slobodnim stilom u ekstremnim stijenama, putovao, putovao, putovao…

Ima on i ozbiljni dio života. Diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost, bio samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, kazališni producent… Njegovi dramski tekstovi igrani su u dvadesetak kazališta u četiri zemlje. Objavio je trinaest knjiga, od toga ih je pet (ili šest?) putopisnih, prevođen je na niz egzotičnih jezika (azerbajdžanski, turski, španjolski, čak i hrvatski!). Za svoje pisanje zaslužio je niz nagrada, a najvažnije su Kiklop za najbolju knjigu publicistike Tragovima Odiseja 2012. te Marin Držić za dramu O kupusu i bogovima 2010.

Održao je i stotine predavanja o svojim putovanjima i knjigama u više zemalja (čak i u Parizu!), a njegove se knjige, kaže izdavač, dobro prodaju. Po zanimanju je, barem onom u duši – nomad.

PODIJELI