[NAJAVA] 1000 Pepeljuga u Starome Gradu


1000 Pepeljuga / Mark BoellaardDragi prijatelji,

Muzej Staroga Grada poziva Vas da u subotu, 30. svibnja svakako navratite do trga Tvrdalj, gdje će se u jutarnjim satima postavljati instalacija 1000 Pepeljuga, a moći ćete je vidjeti sve do predvečer!

Instalacija 1000 Pepeljuga sastoji se od tisuću odbačenih cipela koje je more izbacilo na plaže otoka Hvara. Fasciniran količinom i raznolikošću obuće koju je moguće pronaći na plažama južne strane otoka, cipele je prikupio Mark Boellaard. Uglavnom u zimskim mjesecima od 2018. do 2020. godine, prikupio je jedinstvenu kolekciju jeftinih japanki, sandala, bakinih papuča, vrtoglavih štikli, sportskih tenisica, kožnih čizama i ostale obuće. Cipele u svim stilovima, bojama i fazama raspadanja, plutale su Sredozemljem i završile na Hvaru.

Tisuću cipela, tisuću nepoznatih priča, zajedno upozoravaju na naš trenutni odnos s otpadom i služe kao upozorenje o ogromnim ekološkim posljedicama odlaganja otpada u more. Ako se u tako kratkom razdoblju na nekoliko hvarskih plaža može prikupiti tisuću cipela, koliko cipela pluta po Jadranu? Što ovo govori o ukupnoj količini smeća odloženog u Jadransko more?

Ova instalacija stvorena je s ciljem da podigne svijest o problemu smeća u moru i potakne ljude da smanje količinu smeća koju proizvode svaki dan. Čak i najmanji doprinos na osobnoj razini se računa. Naša je odgovornost očuvati okoliš za buduće generacije!

Mark Boellaard nizozemski je umjetnik koji na Hvaru živi od 2012. godine. U srži njegovog rada nalazi se ideja o recikliranju i davanju nove vrijednosti otpadnom materijalu. To se može vidjeti kako u njegovim radovima u kolažu, tako i u seriji Assemplage koja se sastoji od više od osamdeset asemblaža napravljenih od smeća pronađenog na hvarskim plažama.

Vidimo se na Tvrdalju!

PODIJELI