[PROMOCIJA KNJIGE] Slike renesansnoga Hvara


Aldo Čavić: Slike renesansnoga Hvara (2019.)
Poštovani prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige Alda Čavića Slike renesansnoga Hvara u ponedjeljak, 23. rujna u 20h u Gradskoj knjižnici i čitaonici Stari Grad (Čitovnica).

Knjiga punog naziva Slike renesansnoga Hvara: Predodžba identiteta hvarske komune u književnosti XVI. stoljeća je doktorska disertacija autora obranjena na poslijediplomskom znanstvenom studiju Humanističke znanosti Sveučilišta u Zadru 2018. godine.

Na temelju povijesne građe i literarnih izvora Aldo Čavić se potrudio konstituirati predodžbu identiteta hvarske komune u navedenom razdoblju, obilježenom naročito intenzivnim rastom nakon krize izazvane tzv. pučkim prevratom (1510.-14). Dok su svjedočanstva mletačkih dužnosnika i stranih hodočasnika škrta objektivnim podacima i povremeno obilježena “egzotizmom” slike, domaća pismenost također nije prebogata dokumentarnošću, ali kroz stihove i pisma (posebno poslanice) nudi ozbiljan uvid u dosegnutu civilizacijsku razinu. Autor ove knjige ponajprije je sustavno proučio kako je naša književna povijest ocrtala prinose renesansnoga hvarskog kruga, a zatim je samostalno razradio međusobne odnose protagonista i njihove utjecajne dodire i zračenja. Čavićeva ideja o dvama susljednim intelektualnim poljima inovativna je i poticajna i navodi nas na kompleksnije sagledavanje Hvara kao mjesta kulturne gravitacije, ali i svojevrsne polarizacije. Djelovanje Lucića (kao središta prvoga, ranijega polja) i značenje Hektorovića (kao poticatelja drugoga polja, oko sredine stoljeća i potom) ukazuje se bitno širim od lokalnih koordinata, dajući Hvaru ulogu najživlje razmjene humanističkih ideja i stvaralačkog reagiranja na nekoliko područja.

Aldo Čavić rođen je 1958. godine u Splitu, a osnovnu školu i gimnaziju završio je na rodnom otoku Hvaru. Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je 1982. godine Hrvatski ili srpski jezik i jugoslavenske književnosti i Filozofiju, a na istom sveučilištu doktorirao je 2018. godine.
Profesionalni rad obilježen mu je ranim povratkom na Hvar. Najprije je predavao hrvatski jezik u Osnovnoj školi u Starome Gradu, a filozofiju, etiku i sociologiju u Gimnaziji Jelsa. Od 1988. godine profesionalni je javni radnik u kulturi. Osnivač je i voditelj raznih kulturnih ustanova: Gradske knjižnice i čitaonice Stari Grad, Osnovne glazbene škole u Starome Gradu, Centra za kulturu općine Stari Grad, Agencije za upravljanje Starogradskim poljem i Muzeja Staroga Grada, čiji je i danas ravnatelj. Organizirao je i postavio brojne umjetničke i baštinske izložbe, a organizator je ili suorganizator više radionica i skupova iz područja baštine. Vodio je obnovu Tvrdalja Petra Hektorovića, te drugih spomenika kulture.
Od 1996. godine do danas urednik je i izdavač brojnih knjiga i kataloga izložaba. Objavio je Povijesni vodič Staroga Grada (2004.), s poljskim fotografom Pawelom Jaroszewskim monografiju Otkrivajući Hvar (2010.), te u koautorstvu s arheologinjom Sarom Popović knjigu Starogradsko polje (2012.). Zbirka Politeo objavila mu je zbirku pjesama Catalepton (s bakropisima Zlatana Vrkljana) 1987. godine.

Promociju zajednički organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Stari Grad, Ogranak Matice hrvatske u Hvaru i Hrvatska sveučilišna naklada, a knjigu će, uz autora, predstaviti Tonko Maroević, Dino Milinović, Kuzma Kovačić i Anita Šikić.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI