O LJETNIM KINIMA U MUZEJU STAROGA GRADADragi prijatelji i posjetitelji,

pozivamo vas da nam se pridružite ovu subotu, 10. kolovoza 2019. u Muzeju Staroga Grada na večeri posvećenoj tradiciji ljetnih kina u Dalmaciji.

Program započinje u 20.30h s predavanjem Jelene Botteri i Jurja Glasinovića o arhitekturi ljetnih kina. Građevine ljetnih kina bila su trend 1950-ih i 1960-ih godina. Usko su povezane s ljetnom sezonom i područjem Mediterana, ali se također pojavljuju u drugim dijelovima svijeta. Takva su kina arhitektonski specifična, nastala su iz teatra stare Grčke. Nastavljaju se na ideju otvorene sobe, vrta, hortus conclususa, jednih od osnovnih arhitektonskih tipologija. Osim geoklimatskih, društveno-političko okruženje bilo je važno i za razvoj lokalne socio-kulturne djelatnosti. Arhitektonska tipologija, arhitektonski crtež, antropologija mjesta, povijest i sociokulturna baštine kina na otvorenom je predmet ovog predavanja. Osnovne studije slučaja proučavaju postojeće primjere i kolektivno sjećanje ljetnih kina dalmatinskog arhipelaga. Konačno, sinteza bilježi mogućnosti očuvanja baštine, umjetničko-arhitektonske interpretacije i revitalizacije fenomena kina na otvorenom.

Jelena Botteri (1981.) diplomirala je 2007. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Kao arhitektica radila je u arhitektonskom uredu njirić+ i 51N4E, te sudjelovala na arhitektonskim natječajima s Davidom Kabalinom i Ivanom Stanić. Bavi se proučavanjem građevina ljetnih kina sa Jurjem Glasinovićem u udruzi za istraživanje u arhitekturi Platforma 9,81 te je na istoj temi magistrirala 2017. godine na odsjeku povijesti sveučilišta Pantheon-Sorbonne u Parizu. Trenutno živi i radi kao arhitektica u Parizu.

Juraj Glasinović (1980.) diplomirao 2006. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija član je udruge za istraživanje u arhitekturi Platforma 9,81 a kasnije radi u arhitektonskom uredu STUDIO UP te na Zavodu za arhitekturu. Od nedavno nastavnik je na Arhitektonskom fakultetu, s Nikolom Fabijanićem radi arhitektonske projekte, a s Dorom Dolecki Glasinović odgaja dvoje djece i igra šah.

U 21.30h na programu je projekcija filma Kino otok Ivana Ramljaka i razgovor s autorom. Kino otok (Restart, 2016., 35′) poetski je dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova, koji su im obilježili živote.

Ivan Ramljak filmski je kritičar, redatelj i nezavisni kustos. Trenutno uređuje program Kratkog utorka u kinu Tuškanac u Zagrebu. Dosad je režirao pet kratkih filmova, od toga četiri igrana u kolaboraciji s Markom Škobaljem i jedan dokumentarni. Dosadašnja filmografija uključuje dokumentarni film Baba Višnjina 38 (2008.), te filmove Najpametnije naselje u državi (2009.), Oslobođenje u 26 slika (2009.), In Utero (2011.), Trapula (2013.).

Ulaz je slobodan!

 

Pogledajte trailer filma:

PODIJELI