SCENSKI KOLAŽ “SAN I LUDILO”


San i ludiloDragi posjetitelji, suradnici i prijatelji,

u četvrtak, 8. kolovoza u 21h u Muzeju Staroga Grada (vrt palače Biankini) Goran Matović i Tonko Maroević priređuju scenski portret Tina Ujevića pod naslovom San i ludilo.

Scenski kolaž San i ludilo rekapitulacija je drame velikog hrvatskog pjesnika i boema Tina Ujevića. Posrijedi je osebujni hommage Tinu, a od 1976. godine, kad je premijerno izveden, program je gostovao u mnogim gradovima Hrvatske i inozemstva.

Goran Matović do sada je odigrao San i ludilo, samostalno ili u suradnji s Arsenom Dedićem, više od 1500 puta. Bio je scenarist i protagonist filmova “Tinov povratak u Vrgorac” (režija Petar Krelja) i “Pariški Tin”. Monografska knjiga “San i ludilo” akademika Zvonimira Mrkonjića posvećena je njegovoj interpretaciji Ujevića. Autor je projekata “Gradovi Tina Ujevića”, Festivala s Tinom u Vrgorcu te desetak različitih programa zasnovanih na Ujevićevom djelu.

Akademika Tonka Maroevića ne treba posebno predstavljati – istražuje suvremenu hrvatsku umjetnost, objavljuje likovne kritike i rasprave, predgovore katalozima, mapama, te monografije. Osim likovnom umjetnošću i kritikom bavi se književnim radom, prevođenjem i književnom kritikom. Objavio je nekoliko samostalnih pjesničkih zbirki te je sastavio antologiju hrvatskog pjesništva 1971.-1995., a također je i autor brojnih likovnih monografija. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalog i nagradu “Tin Ujević” za poeziju.

Događaj organiziraju Grad Stari Grad, TZ Staroga Grada i Muzej Staroga Grada, u sklopu programa Stari Grad – Faros Kamena kolijevka prve pisane riječi.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI