[IZLOŽBA] Četiri starogradska umjetnika XX. stoljeća


Dragi prijatelji i posjetitelji Muzeja Staroga Grada,
sa zadovoljstvom Vas obavještavamo kako je nakon višemjesečnih radova, na drugom katu palače Biankini otvoren novi stalni postav! Izložba pod nazivom Četiri starogradska umjetnika XX. stoljeća predstavlja starogradske umjetnike koji su obilježili 20. stoljeće: Jurja Plančića, Bartola Petrića, Pavu Dulčića i Magdu Dulčić.

Juraj Plančić (Stari Grad, 1899. – Pariz, 1930) kao da je slutio brzi kraj, grozničavo je u tri godine pariškog života naslikao brojna ulja. Putenost njegovih žena, radost mornara i ribara opijenih vinom, životnost riba, mačaka, pasa i kokoši u arkadijskim predjelima, rascvjetani bajami te vedro plavetnilo i zlato neba ničim ne odaju stvarnu životnu dramu mladog, doslovno gladnog slikara u Parizu. Bartol Petrić (Stari Grad, 1899. – Split, 1974.) rano se vratio u dalmatinsku provinciju što je ovog darovitog slikara usporilo u razvoju i uputilo ga na koloristička i crtačka, pomalo konvencionalna, opisivanja dalmatinskog kraja. Njegov se opus još istražuje, ali već sada Muzej posjeduje neke od najljepših ikad naslikanih veduta Staroga Grada. Pavo Dulčić (Stari Grad, 1947. – Split, 1974.) bio je na čelu grupe koja je 1968. godine obojila splitski Peristil u crveno, što je bio prvi konceptualni čin u Dalmaciji. Magda Dulčić (Stari Grad, 1965. – Stari Grad, 2016.) bila je slobodna umjetnica, animatorica, ilustratorica i autorica stripova. Prva je ženska autorica stripa u Hrvatskoj, bavila se i ilustriranjem knjiga i slikovnica te je nagrađivana je na mnogim svjetskim festivalima animiranog filma.

Svečano otvaranje nove izložbe biti će upriličeno u rujnu, kada će biti predstavljena i prateća publikacija, a do tada Vas pozivamo da dođete i pogledate novi stalni postav!

PODIJELI