MUZEJ STAROGA GRADA NA FESTIVALU MORA U MORBIHANU


Stari Grad u MorbihanuKako smo i najavili, Muzej Staroga Grada predstavio je pomorsku baštinu Staroga Grada na festivalu mora Tjedan zaljeva Morbihan (La semaine du Golfe du Morbihan) u francuskoj Bretanji. U hrvatskom odnosno dalmatinskom šatoru, u sklopu festivalskog Sela europske maritimne baštine, postavljena je izložba fotografija Pomorska baština Staroga Grada kao i pulena sa starogradskog peliga Il Giglio iz 19. stoljeća. Ravnatelj Muzeja prof. Aldo Čavić održao je tom prilikom predavanje o starogradskoj maritimnoj baštini posjetiteljima festivala. Osim predstavljanja Staroga Grada, izložba je promovirala i festival Dani u Vali koji će se i ove godine održati od 14. do 17. rujna u Starome Gradu. Uspostavljeni su brojni kontakti, posebno sa udrugama iz Francuske i Italije, koje su zainteresirane za dolazak na starogradski festival. Valja napomenuti da su u promociji dalmatinske pomorske baštine sudjelovali i splitski maketar Velimir Lojpur i udruga Palagruža iz Komiže koja je gradila gundulu.

Ovom se prilikom želimo zahvaliti udruzi Cronaves, organizatorima hrvatskog posjeta Morbihanu, na pozivu i pomoći prilikom promocije Staroga Grada i njegove bogate pomorske baštine.

Festival “Tjedan zaljeva Morbihan”, koji se od 22. do 28. svibnja 2017. održao u području Malog mora u francuskoj pokrajini Bretanji, jedan je od najznačajnijih europskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja. Zaljev Morbihan je prirodna luka na obali Atlantskog oceana smještena u istoimenom području na jugu Bretanje (sjeverozapadna Francuska). Ime izravno dolazi iz bretonskog jezika (Ar Mor Bihan) što u prijevodu znači „malo more“. Zaljev Morbihan mnogi svjetski zemljopisci opisuju kao jedan od najljepših zaljeva na svijetu koji se prostire od grada Locmariaquer na zapadu do grada Port Navalo na istoku.

Festival organizira tvrtka Grand Large iz Nantesa, a prvo izdanje održano je prije osamnaest godina u gradu Vannesu. S vremenom je festival rastao, pa danas u njemu sudjeluje svih šesnaest općina u zaljevu Morbihan. Ove godine na festivalu je sudjelovalo više od 1300 različitih brodova (brodovi na vesla, stari ribarski jedrenjaci, stari motorni brodovi, parobrodi, tradicionalni jedrenjaci s više jarbola, klasične i suvremene jahte…), a broj posjetitelja broji se u desetinama tisuća ljudi. Iako flote plove svakodnevno po zaljevu, od grada do grada, najveći događaj je svakako Velika parada (La Grande Parade) u kojoj sudjeluju svi brodovi na festivalu. Ovaj veličanstveni događaj teško je opisati riječima, pa vas pozivamo da pogledate našu fotogaleriju.


PODIJELI