STARI GRAD SE PREDSTAVLJA U BRETANJI


La semaine du Golfe du Morbihan 2017.

Izvor: semainedugolfe.com

U francuskoj pokrajini Bretanji, u zaljevu Morbihan (“malo more” na bretonskom jeziku) od 22. do 28. svibnja 2017. održava se jedan je od najznačajnijih europskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja – festival mora “Tjedan zaljeva Morbihan” (La semaine du Golfe du Morbihan) koji okuplja brodove svih veličina, namjena i specifičnih tradicija: brodove na vesla, stare ribarske jedrenjake, stare motorne brodove, tradicionalne jedrenjake s više jarbola, klasične i suvremene jahte… Kao i na posljednjem izdanju festivala, Hrvatska, odnosno Dalmacija ponovno je pozvana kao gost u sklopu festivalskog “Sela europske maritimne baštine” s Italijom koju predstavljaju regije Emilia-Romagna i Lago Maggiore, Francuskom s predstavnicima Okcitanije i Provanse, Nizozemskom, Irskom i Baskijom.

U Vannesu, najvećem gradu regije, biti će tako predstavljeni naši pomorski zanati, ribarske vještine, tradicionalna kuhinja i autentični proizvodi. Posebno nam je zadovoljstvo najaviti kako će biti predstavljena i slavna starogradska pomorska kultura i to fotografskom izložbom koju je za ovu prigodu osmislio Muzej Staroga Grada, dok će ravnatelj Muzeja prof. Aldo Čavić održati predavanje pod naslovom Pomorska baština Staroga Grada na otoku Hvaru. Tom će prilikom biti predstavljen i starogradski festival Dani u Vali koji će se ponovno održati u rujnu ove godine. Na festivalu će sudjelovati i Udruga Palagruža iz Komiže koja će prezentirati tradicijsku komišku sandulu, u sklopu dječje radionice izraditi komišku gundulu, dok će splitski maketar Velimir Lojpur izložiti svoje makete tradicijskih brodova.

Program sudjelovanja Dalmacije na Festivalu Tjedan zaljeva Morbihan 2017. osmislila je i koordinirala s francuskim organizatorima udruga Cronaves iz Splita, suorganizator starogradskog festivala Dani u Vali.
 
 
La semaine du Golfe du Morbihan 2015. – La grande Parade:

PODIJELI