[IZLOŽBA] Lica Farosa


Lica FarosaPoštovani kolege, suradnici i prijatelji Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje izložbe Lica Farosa u petak 9. rujna 2016. u 20.30 sati u Muzeju Staroga Grada.

Iz predgovora kataloga izložbe (dr.sc. Sara Popović):

(…) Arheološko nalazište oko crkve sv. Ivana – Remete vrt u Starome Gradu dugi niz godina istraživalo Konzervatorski odjel u Splitu. Nakon petogodišnje stanke, 2008. godine nalazište je po službenoj dužnosti preuzeo novoosnovani Muzej Staroga Grada i već sljedeće godine započeo istraživanja s ciljem interpretacije i prezentacije nalazišta. Vršiti iskopavanja na ovako kompleksnom nalazištu, koje je gotovo u cijelosti već ranije istraženo, vrlo je nezahvalno. To nije samo pokušaj razumijevanja istrgnutih stranica pojedinih perioda već rekonstrukcija čitave radnje knjige od koje je ostalo jedva zadnje poglavlje. Na početku ništa nije bilo jasno, a nije bilo mjesta za greške. Za rekonstrukciju priče bilo nam je potrebno 8 kampanja istraživanja kroz 5 godina. Od visokih vrućina do poplavljenih iskopa zimi, detaljnog čišćenja skeleta do grubih poslova prenošenja ogromnih kamenih blokova, pranja i pregledavanja tona sitnih ulomaka keramike i snimljenih milijun točaka totalnom stanicom, s puno smijeha, katkad i nervoze, ali uvijek dobro odrađenog posla – ovo je priča o uspjehu. (…)

Izložba se održava kao dio centralne proslave 2400 godina od osnutka Staroga Grada i biti će otvorena do kraja listopada.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI