[NAGRADA] Dr.sc. Mladen Domazet dobitnik Osobne nagrade Staroga Grada


dr.sc. Mladen Domazet

Izvor: ffst.unist.hr

Na 33. sjednici Gradskog vijeća Grada Staroga Grada održanoj 1. kolovoza, donesena je odluka o dodijeli Osobne nagrade Grada Staroga Grada dr.sc. Mladenu Domazetu, za dugogodišnje sustavno istraživanje povijesti Staroga Grada 19. i prve polovice 20. stoljeća, čime je putem svojih knjiga, stručnih i znanstvenih radova te raznih predavanja dao izniman doprinos znanstvenoj obradi i promicanju kulture Grada Staroga Grada i njegove slavne prošlosti, naročito o obljetnici obilježavanja 2400 godina urbane civilizacije Staroga Grada.

Dr.sc. Mladen Domazet doktorirao je 2011. godine na temu “Stari Grad na Hvaru od ponarođenja općine do I. svjetskog rata – Otočni grad u krizi na razmeđu 19. i 20. stoljeća”. Nakon studija radio je kao učitelj povijesti u osnovnim školama u Samoboru, Kaštel Lukšiću i Solinu. Od 2007. godine zaposlenik je Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu na Odsjeku za povijest.

Područje njegovog istraživačkog rada obuhvaća mikrohistorijske razine i povijest svakodnevice srednjodalmatinskog područja te metodiku nastave povijesti. Objavljuje radove iz tih područja te priređuje brojne izložbe. Aktivno sudjeluje na znanstvenim skupovima, promovira razne knjige, objavljuje feljtone i održava niz javnih predavanja. Predavač je na više stručnih skupova za učitelje i profesore povijesti u osnovnim i srednjim školama, stručni redaktor na udžbenicima za povijest, a posljednjih godina istražuje arhivsku građu međuratnog razdoblja Staroga Grada.

Podsjetimo, u izdanju Muzeja Staroga Grada dr.sc. Mladen Domazet objavio je tri knjige o povijesti Staroga Grada: Suton flote jedrenjaka Staroga Grada (2004.), Stari Grad na Hvaru – otočni grad na razmeđi 19. i 20. stoljeća (2011.) te Isječci iz života – Stari Grad na otoku Hvaru (1914.- 1941.) (2016.).

Čestitamo dr.sc. Mladenu Domazetu na nagradi!

PODIJELI