[NAJAVA] Gostovanje Festivala europske kratke priče u Muzeju Staroga Grada


20. Festival europske kratke priče
Dragi posjetitelji i prijatelji Muzeja Staroga Grada,

iznimno nam je drago najaviti gostovanje 20. Festivala europske kratke priče u Starome Gradu!

Pozivamo Vas na čitanje Priča na otvorenome u četvrtak, 10. lipnja od 20.30h u vrtu Muzeja Staroga Grada (palača Biankini). U programu sudjeluju pisci koji bi združenim nagradama i priznanjima, poezijom, pričama i romanima, mogli napuniti prostoriju, čak i uz ukinuta sigurnosna ograničenja. U domu velikih otočkih pjesnika, razgovorom, humorom, pokojom anegdotom i čitanjima zaključujemo plovidbu prvih dvadeset godina. Osjećamo se sigurno jer je posada iskusna, svaki od njih je kapetan, noštromo, peljar i kormilar. Opustite se i uživajte uz Renata Baretića, Andreja Blatnika, Miroslava Mićanovića i Juricu Pavičića – priče koje nas nose na put i sigurno vraćaju kući.

Dvadeseti Festival europske kratke priče održat će se od 6. do 11. lipnja online i uživo u Zagrebu, na Visu i Hvaru na temu Otoci, a bit će, kako je najavljeno, pokušaj pronalaska književnih i ljudskih odgovora na pitanja rascijepljenosti koje postavlja aktualni trenutak.

Otočki programi uključuju i razgovore i čitanja s djecom i mladima u knjižnicama i školama, a sva će se čitanja moći pratiti na YouTube kanalu FEKP-a.

“Ove godine slavimo dvadeseti rođendan – dvadeseto izdanje nije mala stvar”, rekao je na konferenciji za medije u parku ispred književnog kluba Bookse umjetnički direktor festivala Roman Simić. Tema jubilarnog festivalskog izdanja su “Otoci” što se, kako je objasnio, činilo kao savršeno metaforičko polje problematizacije kaotične nesigurnosti vremena u kojemu su ljudi pretvoreni u “otoke” i kada više nitko, pa tako ni organizatori festivala, nije siguran kako se treba i može ponašati.

“Kad smo se zapitali što utjelovljuje naše krajnosti – s jedne strane usamljenost, a s druge potrebu da komuniciramo – to su bili ti otoci, otoci ekrana, otoci zoom sastanaka, otoci naših skučenih sobica”, rekao je. “Ta otočna sudbina, osjećaj da si sam i da si usmjeren na druge, stara je koliko i ljudski rod. Ljudske i književne odgovore na to pitanje pokušali smo sabrati na 20. FEKP-u”, poručio je Simić.

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. godine i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih ovoj književnoj formi. Na FEKP-u je tako do danas gostovalo preko 150 pisaca iz 15 europskih zemalja. Festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čije pobjednike, u suradnji s međunarodnim partnerima, nagrađujemo studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

20. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Gradom Zagrebom, Gradom Hvarom, Gradom Komižom, Turističkom zajednicom Komiže, Turističkom zajednicom Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Kino Tuškanac, Booksa, Knjižara Fraktura, Vintage Industrial Bar, Veneranda, Kulturni centar Ivan Vitić, Muzej Staroga Grada.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI