[IZLOŽBA] Pjesničko-grafička mapa “Hommage Tonku Maroeviću”


Pjesničko-grafička mapa "Hommage Tonku Maroeviću"
Dragi posjetitelji, prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na predstavljanje donacije Muzeju Staroga Grada, pjesničko-grafičke mape “Hommage Tonku Maroeviću”, koje će se održati u utorak 20. srpnja 2021. u 21h, u galeriji Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada.

Mapa je objavljena 25. rujna 2020. godine u ediciji Vid koju je osnovao, uređuje i grafički oblikuje Božo Biškupić. Ovo bibliofilsko izdanje Zbirke Biškupić tiskano je u ograničenom izdanju od 57 primjeraka.

Osim stihova akademika Luka Paljetka uobličenih u Sonetni vijenac, a u kojima se očitava cjelokupni život akademika Tonka Maroevića, mapu čine i grafički listovi trideset i troje hrvatskih likovnih umjetnika koji su kroz različite grafičke tehnike ispričali svoj doživljaj Tonka Maroevića.

Izložba grafičkih listova moći će se pogledati do 31. srpnja 2021.

U mapi se nalaze grafički listovi Nevenke Arbanas, Ene Bajuk, Biserke Baretić, Tomislava Buntaka, Maje S. Franković, Kažimira Hraste, Josipa Ivanovića, Zlatka Kesera, Jure Kokeze, Igora Konjušaka, Željka Lapuha, Tihomira Lončara, Matka Mijića, Zoltana Novaka, Frane Para, Lukša Peke, Dimitrija Popovića, Zdenke Pozaić, Ive Prančiča, Davorina Radića, Siniše Reberskog, Tina Samaržije, Mirana Šabića, Roberta Šimraka, Ivice Šiška, Josipa Škerlja, Matka Trebotića, Munira Vejzovića, Zlatana Vrkljana, Josipa Zankija i Marka Živkovića; akvarel Dina Trtovca i print fotografija Ivana Posavca. Njihovi radovi, kao i stihovi Luka Paljetka predstavljaju umjetnički oproštaj od velikoga Tonka, ali i pokušaj da se njegov lik, stihom i grafikom, na osobit način sačuva u hrvatskoj kulturi.

U programu predstavljanja mape sudjelovat će njezin nakladnik Božo Biškupić i autor sonetnog vijenca, akademik Luko Paljetak. Grafičko oblikovanje deplijana i plakata rad je splitskog umjetnika Viktora Popovića, s kojim Muzej Staroga Grada surađuje dugi niz godina.

Istaknuti akademik, književnik, povjesničar umjetnosti i publicist Tonko Maroević (1941. – 2020.) završio je osnovnu školu i klasičnu gimnaziju u Splitu. Studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti završio je 1963. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1976. doktorirao temom Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas (objavljeno kao knjiga 2007. pod naslovom Napisane slike). Bio je asistent na Katedri povijesti srednjega vijeka, lektor hrvatskoga jezika i suradnik za dokumentaciju moderne umjetnosti. Predavao je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu te na Sveučilištu u Milanu i Trstu.

Od 1970. godine pa da umirovljenja radio je u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Bio je redoviti član HAZU od 2002. godine. Istraživao je suvremenu hrvatsku umjetnost, objavljivao likovne kritike i rasprave, predgovore katalozima, mapama te monografije. Osim likovnom umjetnošću i kritikom, bavio se i književnim radom, prevođenjem te književnom kritikom.

Kao književni kritičar sustavno je pratio suvremeno hrvatsko pjesništvo, a bavio se i starijom hrvatskom književnošću te talijanističkom problematikom; eseje, kritike i prikaze skupio je u više knjiga (Dike ter hvaljenja, 1986.; Zrcalo adrijansko: obilježja hrvatsko-talijanskog jezičnog dijaloga, 1989.; Klik!: trenutačni snimci hrvatskog pjesništva, 1998.; Pohvala pokudi, 1998.; Družba da mi je: domaći književni portreti, 2008.; Skladište mješte sklada, 2010.).

Objavio je nekoliko samostalnih pjesničkih zbirki – Slijepo oko, Motiv Genoveve, Trag roga ne bez vraga, Četveroručno, Sonetna struka, Black&Light; Versi od prigode i dr. Sastavio je antologije hrvatskog pjesništva 1971.-95. Uskličnici (1996.) i 1996.-2019. Svjetlaci (2019.) te antologije katalonskog pjesništva Bikova koža (1987.) i Riječi za jedan lapidarij (2018.). Istraživao je suvremenu hrvatsku likovnu umjetnost, objavljivao likovne kritike i rasprave u stručnim časopisima i novinama, pisao predgovore katalozima i grafičkim mapama, prevodio s nekoliko jezika, a izabrane pjesme objavio je 2009. (Drvlje i kamenje).

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja, i to nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za likovnu kritiku, nagradu Antun Gustav Matoš za književnost, nagradu Julije Benešić za književnu kritiku, Maslinov vijenac i nagradu Tin Ujević za poeziju. Dobitnik je i nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2013. te nagrade Goranov vijenac za pjesnički opus 2018.


Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Grada Staroga Grada i Turističke zajednice Staroga Grada.

Veselimo se vašem dolasku!

 

U skladu s preporukama za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja kulturnih programa, otvorenje izložbe će se upriličiti u vrtu muzeja (maksimalno 100 posjetitelja). Najveći dozvoljeni broj osoba koji mogu istovremeno boraviti u galeriji je 20. Također, obavezno je korištenje maske za lice u zatvorenom prostoru te kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 m na otvorenom prostoru.
Posjetitelje molimo da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i da budu odgovorni prema sebi i drugima.

PODIJELI