NOĆ MUZEJA 2021. U MUZEJU STAROGA GRADA


Noć muzeja 2021. u Muzeju Staroga GradaMuzej Staroga Grada već tradicionalno sudjeluje u Noći muzeja, koja će se ove godine održati u petak, 29. siječnja s početkom u 18h. Ovogodišnja Noć muzeja događa se u digitalnom izdanju te će se cijeli program odvijati online, na platformi Facebook.

Po prvi puta, za ovu digitalnu Noć muzeja tri hvarska javna muzeja – Muzej Staroga Grada, Muzej općine Jelsa i Muzej hvarske baštine nastupaju zajedno!

Temeljem apela Hrvatskog muzejskog društva, muzeji zajedno organiziraju humanitarnu akciju Muzealci za muzealce, čiji je cilj prikupljanje sredstava za kolegu iz Gradskog muzeja Sisak koji je uslijed katastrofalnog potresa ostao bez obiteljske kuće u Petrinji. Akcija je organizirana kao višednevna online prodajna izložba – aukcija, odnosno prodaja publikacija. Tako će Muzej Staroga Grada na aukciju staviti deset otisnutih i uokvirenih fotografija Marka Vodanovića, Muzej općine Jelsa na isti način deset otisnutih i uokvirenih reprodukcija starih razglednica, dok će Muzej hvarske baštine ponuditi publikacije po izboru bez licitacija, tj. po uobičajenoj cijeni.

Muzej Staroga Grada je za ovu humanitarnu a(u)kciju udružio snage s fotografom Markom Vodanovićem. Predstavljamo vam deset fotografija iz Markovog ciklusa OVERLAPS nastalog 2019. godine u Komiži. Fotografije (60 x 40 cm) su kaširane na 300g mat papiru i uokvirene u drvene okvire (dimenzija s okvirom 66 x 46 x 3,5 cm).

Marko Vodanović (1983.), samouki slikar i fotograf, rodom iz Staroga Grada, trenutno živi i radi u Komiži na otoku Visu. Prvu samostalnu izložbu slika imao je u Starome Gradu 2005. godine, u crkvi sv. Ivana, a drugu u Muzeju Staroga Grada 2011. godine. Više puta izlagao je svoje radove na zajedničkim izložbama na manifestaciji Rudina art. Izlagao je i na skupnoj izložbi fotografija Makarska 2013, te na skupnoj izložbi Hvar/UNESCOv otok“u Bruxellesu, Starom Gradu, Jelsi, Hvaru i Zagrebu. Samostalne izložbe fotografija Overlaps imao je u Dolu i Komiži 2020. godine. Za Božić 2020. Hrvatska pošta otisnula je dvije Markove fotografije s motivima komiških jaslica u seriji prigodnih poštanskih markica.
S Muzejom Staroga Grada surađuje već duži niz godina kao majstor i kao fotograf, te se u brojnim muzejskim izdanjima nalaze njegove fotografije.

Aukcija će trajati od petka 29. siječnja s početkom u 18h do utorka 2. veljače, do 10h petka 5. veljače, do 14h, Facebooku. Početna cijena svake fotografije je 400 kn, a vaše ponude možete ostaviti u komentarima ispod pojedine fotografije. Pobjednicima ćemo nakon aukcije dostaviti podatke za uplatu na račun kolege za kojega se akcija i organizira. Temeljem predočene potvrde o uplati pobjednici će moći preuzeti svoju fotografiju u Muzeju Staroga Grada ili će ona biti poslana poštom na područje Hrvatske, gdje Muzej Staroga Grada preuzima troškove poštarine.

U nastavku programa predstavljamo vam i dvije zanimljive virtualne izložbe!

Riva (i brodovi) kroz 20. stoljeće
Muzej Staroga Grada ima bogatu zbirku razglednica, dopisnica i fotografija gdje posebnu skupinu čine razglednice Staroga Grada od kraja 19. stoljeća do danas. Do sada je Muzej već predstavio dio zbirke, a povodom ove Noći muzeja predstavljamo vam izbor razglednica starogradske rive kroz 20. stoljeće.

Podsjećanje na nedavnu prošlost (koja danas izgleda kao san)
Stari Grad je 2016. godine svečano proslavio 2400 godina svoga postojanja. Muzej Staroga Grada bio je te godine intenzivno angažiran na osmišljavanju i realizaciji brojnih programa. Najprije je u travnju te godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu postavio izložbu fotografija Hvar – UNESCov otok. Tijekom ljeta organizirali smo još nekoliko izložbi: dvije izložbe velikih hrvatskih umjetnica porijeklom iz Starog Grada, Jadranke Fatur i Jagode Buić te izložbu o arheološkim istraživanjima u Remete vrtu (2009.-2013.) Lica Farosa autorice Sare Popović, otvorene u sklopu središnje proslave koja se održala u rujnu. Muzej je također organizirao i međunarodni znanstveni skup Faros i Starogradsko polje.
Vrhunac svečanosti svakako je bio prvi Festival mora Dani u Vali, u čijem je osmišljavanju Muzej Staroga Grada imao važnu ulogu. Za tu prigodu nedavno preminuli Alem Ćurin izradio je dva plakata, od kojih je jedan prihvaćen kao službeni plakat festivala. Sjećajući se Alema, sad vam prvi put prikazujemo i drugi. Osim toga predstavljamo vam i mali album prisjećanja, kao i kratki film o nekoliko dana rujna 2016. godine.
Želja nam je da se prisjetimo veselja lijepih dana, ali i da u ovim teškim vremenima pokažemo kakav Stari Grad može biti i kakav će, nadamo se, biti kada sve ovo prođe.

Pozivamo vas da u narednim danima pratite našu Facebook stranicu za sve detalje o ovoj humanitarnoj akciji i izložbama i nadamo se da ćete nam se pridružiti u još jednom noćnom (ovoga puta virtualnom) druženju!

PODIJELI