[NAJAVA] KineDok – King Skate


King Skate [Šimon Šafránek / Češka / 2018.]Suradnja Muzeja Staroga Grada i projekta KineDok ide dalje, a ovog puta nam se pridružuje i Hvar Island Concierge!

Četvrta projekcija koju predstavljamo biti će u Bikariji u petak 6. ožujka u 19h kada je na rasporedu češki dokumentarni film King Skate redatelja Šimona Šafráneka iz 2018. godine.

“Drži se betona. Pleši kroz prostor. Ne prestaj se kretati. Skejtaj!” Pisac, novinar, DJ i nezavisni filmski autor Šimon Šafránek snimio je svoj prvi dokumentarac o usponu skejtbordanja u Čehoslovačkoj, šarmantno drzak, a ujedno mudar, melankoličan i angažiran prikaz potrage za slobodom u društvu kojeg guši komunistički režim. Jedinstvene arhivske snimke prati pankerski soundtrack (The Clash, Sex Pistols, Killing Joke, Visací zámek, Miro Žbirka) i uvodi nas u priču o kultnim majstorima skejta – Ivan Zobák Pelikán, Petr Forman, i Luděk Váša – te njihovoj beskonačnoj vožnji kroz sive dane Normalizacije. Četrdeset pjesama, 20 sastava iz Čehoslovačke i inozemstva, milijunski račun i nekoliko mjeseci napornog rada. Rezultat je soundtrack kakav češki film još nije vidio.

Šimon Šafránek (rođen 1977. u Pragu) započeo je karijeru krajem 90-ih kao filmski kritičar, a radio je za velike češke časopise i novine s fokusom na film i glazbu. Režirao je kratki dokumentarac Mit (2003.), o Nicku Caveu i njegovim obožavateljima. Također je režirao TV dokumentarce koji su usmjereni na glazbu. Od sredine 90-ih djeluje kao DJ s kolegama iz The Fakes. Autor je dva romana: 23 i Fleischerei 36, koji govore o o onome što je doživio živeći u Berlinu.

Ulaz je slobodan!

 

Pogledajte trailer filma:

 

Više o projektu KineDok možete pročitati OVDJE.

PODIJELI