[IZLOŽBA] Barke


Poštovani prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje izložbe Barke u srijedu 11. rujna 2019. u 11h u Muzeju Staroga Grada, na samom početku ovogodišnjeg izdanja festivala Dani u Vali!

BARKE
keramika, fotografije, video projekcija (sa zvukobrazom Eleonore Pauli)
Ivana Petan, Bojan Brecelj / MEDLand Project

Multimedijalnu izložbu Barke čine tri elementa. Prvi su fotografije Bojana Brecelja o gradnji drvenih barki na otoku Samosu u Egejskom moru, jednom od rijetkih mjesta na Mediteranu gdje su drveni brodovi traženi, a majstori još uvijek imaju dosta posla!
Gledajući jake konstrukcije brodova od drva koje raste tu, na brdu iznad mora… javila su se pitanja: Je li to prošlost? Što je zaista budućnost putovanja morem? S tim pitanjima nastale su ove fotografije.

Drugi element čine keramičke forme Ivane Petan – apstraktne forme barki izrađene u tehnici papir-porculana, šamotirane gline i glazura.
U satima kada su more i nebo obojani istom bojom izgledaju poput jednog ogromnog plavog. Kroz njega bića različitih svjetova crtaju tragove bezbrojnih oblika, stvarajući neponovljivu mandalu sudbina. Svaki trag priča svoju priču – svoj nastanak, put i svoje poslanstvo za kojim žudi. Otisnuti morski trag, uhvatiti mu formu – to se događa kroz poštovanje, slušanje i sudjelovanje svih vidljivih i nevidljivih fenomena koji stvaraju cjelinu otvorenog i svakog trenutka novog vodeno-zračnog prostora života.

Treći element izložbe je vizualno-zvučna priča, video projekcija MEDLand projekta – putovanje brodom Nalu otocima Sredozemlja. Riječ je o projektu za kojeg je vezano stvaranje cijele ove izložbe.

Bojan Brecelj, čovjek Mediterana, istaknuti profesionalni fotograf, umjetnik i novinar, plovi Mediteranom od djetinjstva. Njegovo znanje i iskustvo za projekte velikih razmjera, kao što je MEDLand projekt, dolazi iz sudjelovanja u mnogim umjetničkim i novinarskim projektima. 2010. godine započeo je s portretiranjem u mediteranskom području, stvarajući temelje za trenutni projekt.

Ivana Petan rođena je u Zagrebu, a trenutno živi i radi u Ljubljani. Njeno polje umjetničkog rada je funkcionalna i umjetnička keramika, među kojima za nju nema kvalitativne razlike. Umjetničke skulpture i instalacije nastaju u prepletu povezanosti s prirodom, određenim duhovnim kvalitetama i širim prostorom postava izložbe. Na taj način u svom radu povezuje keramiku i geomantiju. Sudjeluje na domaćim i međunarodnim grupnim izložbama, simpozijima, geomantičkim projektima te samostalno izlaže.

Eleonora Pauli studirala je književnost i jezike u Berlinu i Cambridgeu. Voli slušanje i putujući s Bojanom na brodu Nalu susrela se s mnogim novim i nadahnjujućim zvucima. Kad ne plovi Egejskim morem, Eleonora radi kao novinarka u Berlinu. Piše i producira kratke radio-emisije za Deutschlandradio, prikuplja zvukove za svoj sljedeći satirični komentar ili samo šeta gradskim ulicama s mikrofonom u ruci i širom otvorenim ušima.

Pozivamo vas svih u Muzej i veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI