[NAJAVA] KineDok – Beskonačni nogomet


Beskonačni nogomet [Corneliu Porumboiu / Rumunjska / 2018.]Suradnja Muzeja Staroga Grada i projekta KineDok ide dalje!

Treća projekcija koju predstavljamo biti će u Muzeju Staroga Grada (vrt palače Biankini) u četvrtak 25. srpnja u 21h kada je na rasporedu rumunjski dokumentarni film Beskonačni nogomet (Fotbal Infinit) redatelja Corneliua Porumboiua iz 2018. godine.

U gradskoj vijećnici u provinciji jedan službenik sanjari. Nakon niza neugodnih nesreća, on traži bolji, uređeniji i manje nasilni svijet u nogometu ili, bolje rečeno, u novoizmišljenoj igri, sportu koji je istovremeno razrađen, racionalan i nevjerojatan. Laurențiu Ginghină nije zadovoljan sadašnjim nogometom. Pravila bi se trebala promijeniti, tok igre mora biti unaprijeđen, oslobođen ograničenja, broj kornera treba zaokružiti, tim mora biti podijeljen na manje podtimove, a igračima bi trebale biti dodijeljene točno određene dionice terena. Ginghină je shvatio da su pravila nogometa pogrešna još kada je igrajući kao dječak pretrpio ozbiljne ozljede. Danas radi kao službenik, obavlja dosadan posao pa nije ni čudo da svome prijatelju, redatelju koji ga pozorno prati, radije priča o igri – preciznije, svojoj verziji igre.

Duhovit, tužan i dirljiv, ovaj minimalistički dokumentarac opčinit će nas svijetom malog činovnika koji želi nadići vlastite granice. Nakon The Second Game, redatelj Corneliu Porumboiu vraća se dokumentarcu i nogometu, a ako se njegov prvi naslov bavio našim odnosom s prošlošću, ovaj se bavi potencijalnima za budućnost i onime što ostavljamo za sobom budućim naraštajima.

Corneliu Porumboiu rođen je 1975. godine u Vasluiju. Studirao je film na Sveučilištu I.L.Caragiale u Bukureštu, gdje je diplomirao 2003. godine. Dva kratka filma koje je režirao iste godine privukla su međunarodnu pozornost: Putovanje u grad (druga nagrada Cinéfondationa 2004.), a slijedi Liviu’s Dream. U svom prvom dugometražnom filmu, 12:08 istočno od Bukurešta, Porumboiu nudi vrlo humorističan pogled na rumunjsku revoluciju 1989. godine. Film je predstavljen u Cannesu gdje je osvojio nagradu Caméra d’Or. Sa suptilnim seciranjem rumunjskog društva nastavlja u filmu Police, Adjective, odabranim za nagradu Un Certain Regard 2009. godine (nagrada žirija i nagrada Fipresci).

Ulaz je slobodan!

 

Pogledajte trailer filma:

 

Više o projektu KineDok možete pročitati OVDJE.

PODIJELI