[NAJAVA] KineDok – Zarobljena žena


Zarobljena žena [Bernadett Tuza-Ritter / Mađarska, Njemačka / 2017.]Muzej Staroga Grada ponosno najavljuje nastavak suradnje s projektom KineDok!

KineDok je jedinstveni međunarodni projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca, čiji je cilj zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici te razviti dijalog o društveno važnim temama.

U suradnji s organizacijom Restart, KineDok u Hrvatskoj se prikazuje više od 20 partnera, a Muzej Staroga Grada jedan je od njih!

Druga projekcija koju predstavljamo biti će u Muzeju Staroga Grada (vrt palače Biankini) u petak 12. srpnja u 21h kada je na rasporedu mađarski dokumentarni film Zarobljena žena (A Woman Captured) redateljice Bernadett Tuza-Ritter iz 2017. godine.

Zarobljena žena priča je o Marish, 52-godišnjoj Mađarici koja već 10 godina radi kao sluškinja jedne obitelji 20 sati dnevno bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja. Poput životinje, daju joj samo ostatke hrane i nema krevet. Marish dane provodi sa strahom u srcu, no i dalje sanja o svom starom životu. Prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama. Počinje pokazivati znakove povjerenja i nakon dvije godine snimanja skuplja hrabrost i otkriva svoj plan: “Pobjeći ću.” Film prikazuje Marishino herojsko putovanje u slobodu.

Bernadett Tuza-Ritter mađarska je nezavisna redateljica i montažerka čija su specijalnost kreativni dokumentarci i igrani filmovi. Studirala je režiju i montažu na Sveučilištu za kazalište i film u Budimpešti. Godine 2013. radila je kao redateljica na filmu Cinetrain – Russian Winter, koji je osvojio nagradu publike na festivalu Visions du Réel. Njezin prvi dugometražni dokumentarni film Zarobljena žena premijerno je prikazan u glavnoj konkurenciji na IDFA-i 2017. godine. Film se natjecao i u međunarodnoj konkurenciji na festivalu Sundance 2018. godine i prvi je dugometražni mađarski film dosad prikazan na tom festivalu.

Ulaz je slobodan!

 

Pogledajte trailer filma:

 

Više o projektu KineDok možete pročitati OVDJE.

PODIJELI