[IZLOŽBA] Sretan Uskrs! / Uskrsne kartoline iz prve polovice 20. stoljećaDragi posjetitelji, prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje izložbe Sretan Uskrs! / Uskrsne kartoline iz prve polovice 20. stoljeća u nedjelju 14. travnja 2019. u 12h u Muzeju Staroga Grada.

Uz brojne tradicije koje se javljaju uz Uskrs, važan je i običaj čestitanja odnosno razmjena dobrih želja. Inovacijama u globalnom poštanskom sustavu, a posebno pojavom poštanske marke 1840. godine u Velikoj Britaniji, slanje pisama, dopisnica i razglednica postaje jednostavno i pristupačno. Običaj slanja uskrsnih čestitki rodbini, prijateljima i poznanicima javlja se krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Čestitke svjedoče o vrlo živoj korespondenciji toga vremena te su često bile i jedina komunikacija među ljudima razdvojenim velikim daljinama.

Izložba predstavlja izbor iz muzejske zbirke razglednica koja sadrži više od pedeset uskrsnih čestitki iz prve polovice 20. stoljeća, a najveći dio njih pripadao je kolekcijama učiteljice Katinke Fabrio i obitelji Ružević.

Izložba je realizirana u suradnji s Turističkom zajednicom Staroga Grada i dio je programa Uskrs u Starome Gradu.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI