[PROMOCIJA KNJIGE] Od kuharice do književnosti


Jelena Ivanišević: Od kuharice do književnosti, ogledi o kulinarskoj prozi (2017.)Poštovani kolege, suradnici i prijatelji,

Muzej Staroga Grada poziva vas na promociju knjige Od kuharice do književnosti, ogledi o kulinarskoj prozi autorice dr.sc. Jelene Ivanišević.

Gastronomsko-književni događaj održat će se u petak, 2. studenog u 18h u bistrou Kod Damira, Trg Stjepana Radića 5 u Starome Gradu.

…Smjestivši svoje analitičko iščitavanje kulinarskih i gastronomskih tekstova između trenutno dominantne istraživačke platforme prehrambenih studija, što objedinjuju pristupe različitih znanstvenih disciplina, te književnopovijesnog razumijevanja određene književne pojave, autorica uspijeva opisati nastanak i razvoj onoga što danas razumijevamo pod kulinarskom književnošću…
(iz recenzije dr. sc. Jadranke Grbić Jakopović)

Dr.sc. Jelena Ivanišević, znanstvenica s Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba bavi se kulturom prehrane u okviru etnoloških i antropoloških istraživanja, istražuje kulinarske proze, tradicijsku kuhinju, povijest prehrane, suvremene prehrambene prakse na otoku Hvaru, gradske tržnice i društveni značaj mediteranske prehrane.

Knjigu će uz autoricu predstaviti i dr.sc. Tihana Rubić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta iz Zagreba i Igor pl. Živanović, autor Leksikona gastronomije i podrumarstva.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI