[IZLOŽBA] Robert Šimrak – Ideja kaosa


Robert Šimrak: Ideja kaosaPoštovani posjetitelji, prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje izložbe Robert Šimrak – Ideja kaosa u ponedjeljak 16. srpnja 2018. u 21h u galeriji Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada. Izložba će biti otvorena do 6. kolovoza 2018.

Iz predgovora kataloga izložbe (Vinko Srhoj):
Ciklus akrilika Roberta Šimraka naslovljen Ideja kaosa posvećen je Prvome svjetskom ratu, tom ratu svih ratova koji je suvremenicima izgledao katastrofom tako velikih razmjera da kolektivni imaginarij nije mogao zamisliti još jedan takav sukob. Ratom koji će okončati sve ratove, u naivnoj nadi čovječanstva, Prvi je svjetski rat, kroz ikonografiju stradanja hrvatskog vojnika u odori Austro-Ugarske vojske, zaokupio i Šimraka. Njegov Prvi svjetski rat posveta je običnom vojniku, u ratnu odoru preobučenom hrvatskom civilu koji se je dovinuo do gorke slave 42. domobranske divizije zvane “vražja”.
Jer, kako citirajući slobodno Šimraka na tragu Krležinog Hrvatskog boga Marsa, veli Željko Marcijuš, pisac predgovora kataloga izložbe priređene u Gliptoteci 2017. godine, “sve su to naši Lojzeki, Štefeki, Videki koji ratuju ne znajući ni za koga ni za što…” U tom i takvom prostoru bez jasnih koordinata bojišnice i vidljivog neprijatelja, Šimrak smješta, pomalo paradoksalno za sam rat, pojedinca često osamljenog, ponegdje s nekolicinom suboraca, kako nosi zastavu, spava, bježi, oplakuje mrtvog prijatelja na ničijoj zemlji. Bilo da se izvlači iz gliba ili pluta u moru krvi, taj je ratnik kod Šimraka ipak na koncu tek ekstrahirani simbol, gotovo opće mjesto (unatoč portretnoj vjerodostojnosti fizionomije) i utoliko je njegova pojava dijelom stripovane stilizacije, od krvi i gliba očišćeni lik koji živi neki svoj posebni ratni trenutak, zamrznut u samo njegovom kvadru slike izvučenom iz velikog ratnog kaosa.

Robert Šimrak rođen je 1967. godine u Zagrebu gdje je pohađao osnovnu školu i školu primijenjenih umjetnosti. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1987. godine. Diplomirao je na grafičkom odjelu u klasi profesora Ante Kuduza 1992. godine. Po završenom školovanju djeluje kao samostalni umjetnik te postaje član Zajednice umjetnika Hrvatske i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Samostalno izlaže od 1989. godine na četrdesetak samostalnih izložbi, a skupno izlaže na više od dvjestotinjak izložbi. Dobitnik je Vjesnikove nagrade «Josip Račić» 2009. za najbolju samostalnu izložbu u Hrvatskoj koja je realizirana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i Galeriji Božidar Jakac u Sloveniji. Dobitnik je posebnog priznanje rektora Sveučilišta u Zagrebu 2013. za realizaciju grafičke mape «BOL/PAIN», zajedničkog interdisciplinarnog projekta ALU i Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Ovom izložbom Muzej Staroga Grada obilježava stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, nakon što se izložbom Stari Grad u vrijeme Prvog svjetskog rata i talijanske okupacije 2014. godine uključio u nacionalni Program obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI