[NAJAVA] 8. koordinacijski sastanak za zaštitu i promociju Mediteranske prehrane


8. koordinacijski sastanak za zaštitu i promociju Mediteranske prehrane

U Starome Gradu će se 6. i 7. lipnja 2018. godine održati 8. koordinacijski sastanak zemalja koje su Mediteransku prehranu upisale na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Sedam mediteranskih zemalja sa svojim reprezentativnim zajednicama, a to su Cipar (Agros), Grčka (Koroni), Hrvatska (Brač i Hvar), Italija (Cilento), Maroko (Chefchaouen), Portugal (Tavira) i Španjolska (Soria) upisale su 2013. godine Mediteransku prehranu na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Uključene zemlje time su se obvezale da zajedno sa svojim reprezentativnim zajednicama razvijaju zajedničke inicijative za očuvanje i širenje znanja o zajedničkoj baštini Mediteranske prehrane i upravo se u tom cilju organiziraju godišnji koordinacijski sastanci, na kojem se daje pregled aktivnosti te predlažu nove inicijative.

Prvi dan koordinacijskog sastanka, koji je otvoren za javnost, predviđen je za prezentaciju najznačajnijih aktivnosti koje se odnose na očuvanje nematerijalne baštine Mediteranske prehrane svih sedam zemalja. Hrvatske aktivnosti će prezentirati gđa. Silvija Pavičić iz Staroga Grada na osnovu pristiglih izvještaja s Brača i Hvara i drugih prikupljenih podataka. Ovim vas putem pozivamo da nam se pridružite u Gradskoj knjižnici i čitaonici, u srijedu, 6. lipnja, s početkom u 9.30h.

Sastanak se održava u Europskoj godini kulturne baštine te u sklopu hrvatske koordinacije mreže sedam zemalja Mediteranske prehrane, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Staroga Grada, Grada Hvara i Općine Jelsa.

PODIJELI