[NAJAVA] PROSLAVA 2400 GODINA STAROGA GRADA


Program centralne proslave 2400 godina Staroga GradaPoštovani kolege, suradnici i prijatelji,

zadovoljstvo nam je najaviti centralnu proslavu 2400 godina od osnutka Staroga Grada!

Prema pouzdanim povijesnim podacima, antički Faros, današnji Stari Grad na otoku Hvaru, osnovan je 384. g.pr.Kr. Osnovali su ga doseljenici jonski Grci, dolazeći sa kikladskog otoka Parosa. Značaj Staroga Grada i Starogradskog polja – Faroske hore priznat je na globalnoj razini. Od 2008. godine, kulturni krajolik Starogradskog polja, najbolje očuvana grčka podjela zemljišta na Mediteranu, kao i povijesna jezgra Staroga Grada upisani su na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Slojevita povijest Staroga Grada mnogim je svojim sastojcima ulančana u univerzalni, posebno mediteranski prostor i kontekst, a ispisali su je također Grci, Iliri, Rimljani i mnogi potonji došljaci. Stari Grad dao je nezanemariv, često ključan doprinos nacionalnoj kulturi, hrvatskoj znanosti, književnosti i umjetnosti. U tom smislu dovoljno je spomenuti vrhunska imena kao što su Petar Hektorović, Šime Ljubić, Juraj Biankini, Juraj Plančić.

Velika proslava punih 24 stoljeća od poznatog datuma postanka Staroga Grada, nastalog na mjestu duboke prirodne uvale i plodnog Starogradskog polja ima i nacionalni karakter, jer se radi o najstarijem potvrđenom datumu nastanka nekog grada u našoj državi, a komponenta međunarodnih povijesnih veza samo uvećava značenje povoda. Pokroviteljica proslave je Predsjednica Republike gđa. Grabar-Kitarović.

Centralna proslava odvija se od 6. do 11. rujna 2016. kada su planirana brojna događanja – izložbe, znanstveni skup, maritimni festival “Dani u Vali”, koncerti i još mnogo toga. Na proslavi će nam se pridružiti i izaslanstvo grčkog otoka Parosa, otoka s kojeg su doplovili prije 2400 godina utemeljitelji Farosa, današnjeg Staroga Grada.

PODIJELI