[IZLOŽBA] Jadranka Fatur – Izbor radova 1972.-2016.


Jadranka Fatur: Izbor radova 1972.-2016.Pozivamo Vas na svečanost otvorenja izložbe Jadranka Fatur – Izbor radova 1972.-2016. u ponedjeljak, 1. kolovoza u 21h u galeriji Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada. Izložba će biti otvorena do kraja kolovoza.

Iz predgovora kataloga izložbe (Tonko Maroević):
Iako se po prezimenu to ne bi moglo zaključiti, Jadranka Fatur je i podrijetlom i djelom u velikoj mjeri vezana za otok Hvar, za starogradsko područje, a posebno za zavičajnu Rudinu u kojoj je provela mnoge značajne trenutke i doživjela bitna formativna iskustva. Toj emotivnoj baštini i slojevitosti iskonskoga življenja odužila se kao spisateljica, objavivši čak tri knjige nadahnute rudinskim ambijentima i ljudima, a pripremivši i četvrti, najkompleksniji i najsintezniji svezak, koji još čeka izdavača, a svakako zaslužuje pažnju i odjek.

Međutim, Jadranka Fatur je ponajprije i po školovanju slikarica, akademska likovna umjetnica s nemalim stažom i zasluženim priznanjima. Nije prečesto samostalno izlagala – dvadesetak puta u preko četiri desetljeća djelovanja (čak s jednim punim desetljećem posta i pauze pokazivanja) – ali je na kolektivnim, panoramskim, problemskim, antologijskim i reprezentativnim izložbama u zemlji i inozemstvu stekla znatan ugled i status. Zbog dosegnute razine i značenja njezina djela pozvana je 2004. godine kao docent na zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je uspješno provela dio radnoga vijeka. Neke tekovine pedagoškog rada i nastavničkih obaveza uložila je u knjigu meditativnih eseja „Orfej i metamorfoze“.

Izborom vrijednih ostvarenja u raznim tehnikama i iz raznih razdoblja Jadranka Fatur se obraća starogradskoj publici kao zrela slikarska osobnost s pokrićem povijesne uloge i svježom potvrdom najnovijih, aktualnih likovnih dometa.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI