[IZLOŽBA] Vinarija u Starome Gradu od 1948. do 1960.


ing. Vanja Žanko - Vinarija u Starome Gradu od 1948. do 1960.Pozivamo Vas na svečanost otvorenja izložbe ing. Vanja Žanko: Vinarija u Starome Gradu od 1948. do 1960. u utorak, 14. kolovoza u 20.30h u Muzeju Staroga Grada. Izložba će biti otvorena do 14. rujna.

Vinarija u Starome Gradu, arhitektonski vrijedna građevina, jedan od najljepših primjera industrijske arhitekture iz vremena poslijeratne obnove, bila je u vrijeme otvaranja najsuvremenija vinarija na području Hrvatske. Ideja o gradnji vinarije, kao i nadzor i usmjeravanje izgradnje, bili su autorsko djelo agronoma Vanje Žanka, prijeratnog pariškog studenta, široko obrazovanog inženjera, s izrazitim talentom za fotografiju i film.

Izložba fotografija Vanje Žanka prati razdoblje gradnje vinarije, kao i prvih prerada grožđa u novootvorenoj vinariji. Vremenski raspon je od 1948. do 1960. kada je u potpunosti dovršena njegova vizija. Duh poleta i poslijeratnog optimizma progovara na ovim fotografijama.

Dokumentarni film o Starome Gradu i otoku Hvaru iz kraja 50ih godina 20. st. istog autora, koji prati izložbu, vrijedan je etnografski zapis o životu otoka prije masovnog turizma.

Veselimo se Vašem dolasku!

PODIJELI