[IZLOŽBA] Goran Dužević – Sutoni


Goran Dužević – SutoniPoštovani posjetitelji, prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvorenje izložbe Gorana Duževića – Sutoni u petak 28. lipnja 2019. u 21h u galeriji Juraj Plančić Muzeja Staroga Grada. Izložba će biti otvorena do 25. srpnja 2019.

Iz predgovora kataloga izložbe (Thomas Thyllack):
Svojim novim slikama Goran Dužević otkriva na sasvim novi način svoj zavičaj i apstrakciju, bitne elemente njegovog umjetničkog stvaralaštva. U njegovim slikama ta bliska povezanost s njegovim otokom Hvarom i morskim pejzažima, ukazuju na fascinantan izraz njegove umjetničke stvaralačke moći.
Goran Dužević unosi u svoja djela imaginaciju onoga što se inače ne vidi. Promatraču dočarava bit krajolika. Slike otkrivaju nastanak zemaljskog raja. One otkrivaju njegovu domovinu i njegovu dušu kroz koju prolaze arhetipovi prirode. Zbog toga je njegova umjetnost toliko autentična i uvjerljiva.

Goran Dužević rođen je 1956. godine. Naslijedivši već od svojih predaka nemire, skitnje i selidbe, sve se to samo nastavilo radi službovanja njegova oca. Djetinjstvo provodi u različitim gradovima u kojima završava osnovnu školu. Šesnaest godina svoga života proveo je u Skoplju, Makedonija, gdje je završio srednju školu i fakultet, a najduže je živio u Berlinu, kamo odlazi 1992. godine. Član je BBK Društva likovnih umjetnika Berlina te sudjeluje u mnogim humanitarnim izložbama čiji je prihod bio namijenjen djeci žrtvama rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada, a bavio se i scenografijom za kazališne predstave. Iza sebe ima više od 50 samostalnih izložbi, ali i mnogobrojne grupne izložbe u galerijama, muzejima i javnim ustanovama. Njegove slike nalaze se u nekoliko javnih i mnogim privatnim kolekcijama. Od 2014. godine živi i radi u Starom Gradu, u svom ateljeu „Art to go“.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI