[PROMOCIJA KNJIGE] Glazba za sva vremena


Drago Radoslavić: Glazba za sva vremenaPoštovani kolege, suradnici i prijatelji Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige Drage Radoslavića Glazba za sva vremena u petak, 17. kolovoza u 20.30h u Muzeju Staroga Grada (vrt palače Biankini).

Knjiga govori o povijesti Hrvatske gradske glazbe Stari Grad, od utemeljenja 1876. godine pa sve do 2016. godine, a osim Glazbe prati i značajnije događaje u Starome Gradu. Autor tako na početku ističe: Istinski domoljubi čuvaju i gaje svoju baštinu, svoje običaje, svoj jezik i prenose mlađim naraštajima, kako bi se to kulturno blago sačuvalo.

U Prigovoru autor navodi:
Libar je pišen tako, da son se doržo godišća po rijedu ča bi učeni judi rekli kronološki. Buduć je mužika u svemu bila upletena – inkorporirana, noto son i nikije događaje koji su bili kurijuoži: obo krojima koji su bili na vlast i koji su bili u Pajiz, obo proslavi Petra Hektorovića, obo Sv. Reparati, inkapelironju za biskupa Jordana Zaninovića, smarti naših kaparjunih, Vronkovića, Spalatina, Biankinia, obo Sokolima, grodnji Vorbije, Harvoskega i Općinskog doma, Skule, Vinarije, o nahođjenju vodije, o arivonju struje, o štafetima, trajektnim lukima. Pisoson i obo Euharistijskemu kongresu i ona dvo parvo rata, Zbijegu, a noto son i one faciende – kurijožitodi i škijerce. Na kunju piso son i obo mužikima iz Hvora, Jelse, Varbanja i Varbuoske… Pitat će se svit, ma je baš bilo potriba obo temu pisat, je tuo toliko vridi – “pizo”? Jo bi iz kulpa odgovori: “Ma koje tuo divjarije provjote, kako da ste od jučijer. Ova naša mužika je pijerla Pajiza, ona je svitlo, ona je divertimenat za sve Vos, za vašu dicu, žene, store, mlode…”.

Knjigu će uz autora predstaviti akademik Tonko Maroević, Dinko Šepić i Zorka Bibić.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI