[POZIV] Prikupljanje građe za izložbu o soljenju i konzerviranju ribe na otoku Hvaru


SućurajDragi prijatelji i posjetitelji, Muzej Staroga Grada priprema izložbu naziva OD BARAKE DO FABRIKE na kojoj želimo predstaviti povijest prerade ribe na otoku Hvaru. Izložba će tematizirati tradicijsko soljenje ribe prisutno na otoku već dugi niz stoljeća, kao i povijest riboprerađivačke industrije, tzv. tvornica sardina koje su djelovale u Jelsi, Vrboskoj, Sućurju i gradu Hvaru u 19. i 20. stoljeću.

Kako smo još uvijek u fazi istraživanja i prikupljanja građe molimo sve otočane s relevantnim informacijama o ovoj temi da nam se jave i prema potrebi ustupe građu na posudbu za vrijeme trajanja izložbe, od kolovoza do rujna 2018.

U potrazi smo za upućenim sugovornicima, starim receptima za soljenje, sušenje, dimljenje i konzerviranje ribe, starim fotografijama s prikazom tradicijskog ribarstva i prerade ribe, drvenim barilima za soljenje, utezima, autentičnim hvarskim barakama odnosno njihovim lokacijama, drvenim kašetama za ribu, jutenim vrećama za sol, gradelama za sušenje ribe, strojevima i alatima za konzerviranje ribe, starim konzervama i etiketama kao i za svom drugom materijalnom i nematerijalnom ribarskom baštinom našeg otoka.

Osim izložbe, organizirat ćemo radionice i demonstracija soljenja ribe kao i degustacije prerađene ribe, za što nam je potrebno rekonstruirati drvene barile. Kako ove akcije zahtijevaju izvjesna novčana sredstva ovim putem ujedno pozivamo sve zainteresirane pojedince, ugostitelje i poduzeća koji su u mogućnosti financijski ili u proizvodima (riba, sol) pripomoći ovoj našoj inicijativi, da nam se jave na broj telefona 021 766 324 ili na mobitel 099 303 3055 (Veronika Gamulin) ili na adresi Ulica braće Biankini 4 u Starome Gradu.

Unaprijed se zahvaljujemo!

PODIJELI