[PROMOCIJA KNJIGE] Petar Nisiteo – Posljednji polihistor Dalmacije


Milovan Buchberger: Petar Nisiteo - posljednji polihistor DalmacijePoštovani kolege, suradnici i prijatelji Muzeja Staroga Grada,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju knjige Milovana Buchbergera Petar Nisiteo – Posljednji polihistor Dalmacije u četvrtak, 17. kolovoza u 21h u vrtu palače Biankini.

Petar Nisiteo – Posljednji polihistor Dalmacije druga je knjiga autora Milovana Buchbergera u izdanju Muzeja Staroga Grada. Knjiga o životu i djelu Petra Nisitea dugo je bila u izdavačkim planovima Muzeja Staroga Grada, a za cjelovitu monografiju morao se pojaviti strastveni i uporni istraživač kao što je Milovan Buchberger. U njoj se otkriva izuzetan duh i život čovjeka koji je obilježio prvu polovicu 19. stoljeća u Starome Gradu, ali i u tadašnjoj Kraljevini Dalmaciji, a u nekim područjima svog djelovanja i u cijeloj Hrvatskoj.

Znanjima i širinom interesa Nisiteo je u pravom smislu posljednji “homo universalis” Dalmacije. I danas je teško sagledati pravu vrijednost njegova rada koji prekriva najširu paletu naučnih disciplina. Iako ga se najčešće vezuje uz početke arheologije u Hrvatskoj, jednako se ozbiljno bavio i raznim prirodnim znanostima i unapređenjem poljodjelstva, a svojim društvenim angažmanom (15 godina bio je gradonačelnik Staroga Grada) bitno je utjecao na duhovnu klimu Staroga Grada.

O knjizi će govoriti akademik Tonko Maroević, ravnatelj Muzeja Staroga Grada Aldo Čavić i autor Milovan Buchberger.

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI