[NAJAVA] Gostovanje festivala Prix Marulić u Muzeju Staroga Grada


Prix Marulić 2019.Dragi posjetitelji, prijatelji i suradnici Muzeja Staroga Grada,

iznimno nam je drago najaviti gostovanje festivala Prix Marulić u Starome Gradu!

Pozivamo Vas na slušanje odabranih radio emisija iz programa festivala Prix Marulić u utorak, 7. svibnja u 12 sati u atriju Muzeja Staroga Grada.

Prix Marulić međunarodni je festival igrane i dokumentarne radiodrame koji se ove godine održava po 23. put, od 4. do 9. svibnja u gradu Hvaru u organizaciji Odjela Drama Hrvatskog radija (HRT-HR). Ovaj jedinstveni ambijentalni festival održava se pod geslom Starim tekstovima u pohode još od 1997. godine u autentičnim povijesnim prostorima grada Hvara.

U Muzeju Staroga Grada predstavljamo dvije desetominutne kratke forme Kartolina ili vrijeme koje je zaustavljeno, Mirila – granica dvaju svjetova te dokumentarnu radio dramu o Zastražišću I to ništa nekome znači.

 

1. Kartolina ili vrijeme koje je zaustavljeno
Sajmovi stare i rabljene robe na otvorenom, živahna su mjesta, bučna i temperamentna, ali istodobno i posljednja postaja za većinu stvari koje su izložene na prodaju prije njihova definitivnoga bacanja u smeće. Razglednica iz 1921, pronađena na Hreliću u Zagrebu, napisana je na njemačkom jeziku. Prodavač, koji ne zna njemački, pretpostavlja da se radi o nekoj vrsti ljubavnoga pisma, što ga čuva taj komadić papira kao zaustavljeno vrijeme. Uspomena na prošlo vrijeme i jedan odnos za koji ne znamo kako se razvijao. Ali je, svjedoči kartolina, nedvojbeno postojao.

Autor: Nikica Klobučar
Glume: Vanda Winter i Sven Medvešek
Ton-majstorica: Lana Deban
Urednica: Katja Šimunić
Trajanje 9:40

 

2. I to ništa nekome znači
Knjiga o zvonima, album starih fotografija, obiteljsko stablo od deset tisuća imena, knjige o božićnim i drugim običajima otoka nastale su iz znatiželje, ljubavi, ali i pitanja o sebi samima glavnih sugovornika ove emisije – spisateljice Marice Buratović i bračnog para Barbarić, koji dijele ne samo interes za tradiciju već i vezanost za malo mjesto u unutrašnjosti otoka Hvara, Zastražišće.

Autorice: Lada Martinac Kralj i Marija Pečnik Kvesić
Trajanje: 46:53

 

3. Mirila – granica dvaju svjetova
Mirila, odmarališta na kojima se susreću dva svijeta, spomenici su vezani za pogrebne običaje na Velebitu, gdje su stanovnici, zbog odstupanja između župne crkve i groblja, odnosili svoje pokojnike na mjesto pokapanja. Stanka i stavljanje pokojnika na tlo bilo je dopušteno samo na jednom odabranom mjestu – u mirilu. Nakon spuštanja pokojnika na tlo, tijelo je mjereno po duljini, a mjera je obilježena s dvije kamene ploče, odatle i ime – mirila (mirilo, kol. hrvatski za mjeru, kao i igra riječi mirilo, mir, hrvatski za odmor, mir) – dakle: standard, mjera. Dok je pokojnik ležao na mirilu ili ubrzo nakon toga, prostor između dviju kamenih ploča bio je popločan ravnim kamenjem. Duguljasti kamen bio je postavljen kod stopala, a kod glave bio bi postavljen sličan, ali blago povišeni kamen, često izveden u niskom reljefu. Mirila su jedinstveni spoj tradicije, misticizma i religije, koji se može naći samo na području južnog Velebita, a svjedoče o drevnom običaju, koji se prakticirao sve do sredine prošlog stoljeća. Prema općem vjerovanju, grobnica je bila samo mjesto odlaganja tijela, dok je mirilo bilo mjesto gdje je ostajala duša.

Autorica Marija Pečnik Kvesić
Trajanje 9:40

Veselimo se vašem dolasku!

PODIJELI