[RADIONICA] Izrada tradicijskog starogrojskog paprenjoka


Povodom otvorenja izložbe Slatko otoka Hvara Muzej Staroga Grada organizira jednodnevnu radionicu izrade tradicijskog starogrojskog paprenjoka.

RADIONICA IZRADE TRADICIJSKOG STAROGROJSKOG PAPRENJOKA

Subota, 5. kolovoza od 18h

Vrt palače Biankini

voditeljica: Vinka Tudor

 

Kotizacija za radionicu iznosi 50kn po osobi, s maksimalnim brojem od 15 polaznika. Molimo sve zainteresirane da svoje prijave upute na adresu e-pošte vilma@msg.hr ili na broj telefona 091/444-4791 najkasnije do 4. kolovoza u 20h.

 

Starogrojski paprenjokPaprenjaci su tradicijska slastica s medom koja se pripravljala na prostoru dalmatinskog priobalja i otoka, dok se danas priprema samo u Starome Gradu na otoku Hvaru. Na Korčuli se spominju veliki i mali paprenjaci koji su se spravljali od brašna, meda i šafrana, a već 1503. godine u bačvicama su ih slali izvan Korčule. U 16. i 17. stoljeću paprenjaci su bili poznati i u Splitu, odakle ih splitski konventualci šalju u Mletke svojim odvjetnicima prilikom vođenja nekog spora.

Paprenjake na Hvaru u 16. stoljeću spominje pjesnik Petar Hektorović u svom djelu “Ribanje i ribarsko prigovaranje”. On plovi u društvu ribara Paskoja i Nikole, a sobom na put ponijeli su: dobra vina muškatila, slatka vina (prošeka), turte, meda u satju, sira kaškavala, voća i paprenakov.

Med i slastice s medom imale su značajnu ulogu u mnogim kulturama svijeta, kao simbol besmrtnosti, ponovnog rođenja, plodnosti i opće snage, te kao namirnice koje su se obavezno uzimale prilikom obreda inicijacije i uvođenja, kada su pojedinci u određenom dobu prelazili iz jedne životne dobi u drugu (u ciklusu životnih običaja) te u prijelazima iz jedne agrarne sezone u drugu (božićni običaji).

Inače, cimet, klinčići i oraščići u Starome Gradu, sve do sredine 20. stoljeća nazivali su se jednim imenom – papor. Odatle i ime ovim kolačima – paprenjoki.

PODIJELI