Izložbe


2016

Lica FarosaLICA FAROSA
9. rujna – još otvoreno

Autorica izložbe: Sara Popović
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović
Fotografije: Bojan Brecelj, Andrea Devlahović

Arheološko nalazište oko crkve sv. Ivana – Remete vrt u Starome Gradu dugi niz godina istraživalo Konzervatorski odjel u Splitu. Nakon petogodišnje stanke, 2008. godine nalazište je po službenoj dužnosti preuzeo novoosnovani Muzej Staroga Grada i već sljedeće godine započeo istraživanja s ciljem interpretacije i prezentacije nalazišta.

Vršiti iskopavanja na ovako kompleksnom nalazištu, koje je gotovo u cijelosti već ranije istraženo, vrlo je nezahvalno. To nije samo pokušaj razumijevanja istrgnutih stranica pojedinih perioda već rekonstrukcija čitave radnje knjige od koje je ostalo jedva zadnje poglavlje. Na početku ništa nije bilo jasno, a nije bilo mjesta za greške. Za rekonstrukciju priče bilo nam je potrebno 8 kampanja istraživanja kroz 5 godina. Od visokih vrućina do poplavljenih iskopa zimi, detaljnog čišćenja skeleta do grubih poslova prenošenja ogromnih kamenih blokova, pranja i pregledavanja tona sitnih ulomaka keramike i snimljenih milijun točaka totalnom stanicom, s puno smijeha, katkad i nervoze, ali uvijek dobro odrađenog posla – ovo je priča o uspjehu.


Jagoda BuićJAGODA BUIĆ
6. – 30. rujna 2016.

Autorica izložbe: Jagoda Buić
Koordinatori izložbe: Luka Jerković, Vilma Stojković

Predstaviti Jagodu Buić ne bi bilo lako ni u mnogo većem prostoru ni koristeći radove u raznim tehnikama u kojima se okušala i uspješno dokazala. Svjetski afirmirana i poznata kao umjetnica što je obnovila umijeće tapiserije i dala mu suvremen i plastički suveren kreativni izraz, ona je ništa manje znana kao kostimografkinja i scenografkinja, pa i kao kazališna redateljica koja vremensko-glazbenu dimenziju scenske radnje usko povezuje s kompleksnim prostornim doživljajem. Najbolje bi bilo kazati kako je Jagoda Buić izrazito originalna stvaralačka pojava sa cjelovitim likovnim osjećajem i darovitošću, te s odgovarajućom naobrazbom i iskustvom, stečenima i provjerenima na raznim stranama, dokazanima i potvrđenima diljem zemaljske kugle.

Jagoda Buić dolazi u Stari grad kao u jedan od svojih zavičaja, u mjesto svojih predaka i (obiteljskih i inih) prijatelja. Predstavlja se radovima nevelikih dimenzija i skromnijih tehnika, ali radovima primjerenoga sredozemnog nadahnuća i odgovarajućega kreativnog intenziteta. I u manjim formatima i nepretencioznijim zahvatima potvrđuje svoju veličinu.

Uvodni esej napisao je akademik Tonko Maroević.


Jadranka Fatur: Izbor radova 1972.-2016.JADRANKA FATUR / IZBOR RADOVA 1972.-2016.
1. – 31. kolovoza 2016.

Kustos: Tonko Maroević
Fotografije: Bojan Brecelj
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Jadranka Fatur je i podrijetlom i djelom u velikoj mjeri vezana za otok Hvar, za starogradsko područje, a posebno za zavičajnu Rudinu u kojoj je provela mnoge značajne trenutke i doživjela bitna formativna iskustva. Toj emotivnoj baštini i slojevitosti iskonskoga življenja odužila se kao spisateljica, objavivši čak tri knjige nadahnute rudinskim ambijentima i ljudima. Međutim, Jadranka Fatur je ponajprije i po školovanju slikarica, akademska likovna umjetnica s nemalim stažom i zasluženim priznanjima. Nije prečesto samostalno izlagala – dvadesetak puta u preko četiri desetljeća djelovanja (čak s jednim punim desetljećem posta i pauze pokazivanja) – ali je na kolektivnim, panoramskim, problemskim, antologijskim i reprezentativnim izložbama u zemlji i inozemstvu stekla znatan ugled i status.

Izborom vrijednih ostvarenja u raznim tehnikama i iz raznih razdoblja Jadranka Fatur se obraća starogradskoj publici kao zrela slikarska osobnost s pokrićem povijesne uloge i svježom potvrdom najnovijih, aktualnih likovnih dometa.

Uvodni esej napisao je akademik Tonko Maroević.


HVAR/ UNESCOV otok
Bruxelles, Europski parlament, dvorana Yehudi Menuhin, 4. – 11. travnja 2016.
Zagreb, Arheološki muzej, 10. – 28. svibnja 2016.
Stari Grad, Muzej Staroga Grada, 8. lipnja – 5. srpnja 2016.
Jelsa, Muzej općine Jelsa, 7. – 20. srpnja 2016.
Hvar, Loggia, 14. – 22. rujna 2016.

Autori: Aldo Čavić, Andrea Devlahović, Marija Plenković, Vilma Stojković
Fotografije: Bojan Brecelj, Stipe Surać, Marko Vodanović
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Fotografsku izložbu Hvar/UNESCOv otok Muzej Staroga Grada organizirao je uz pomoć tri fotografa, a njome se želi pokazati svo bogatstvo otoka Hvara, otoka koji se uistinu može nazvati UNESCOvim otokom. Uz Starogradsko polje i povijesnu jezgru Staroga Grada koji su upisani na UNESCOvu Listu svjetske materijalne baštine, pod zaštitom UNESCOa su i dva izvorna hvarska nematerijalna fenomena – procesija Za križen i Čipka od agave hvarskih benediktinki te zajednička baština mediteranske prehrane i klapske pjesme.


Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj 2016.TEKUĆA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U HRVATSKOJ
19. – 23. travnja 2016.

Organizatori: Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej Staroga Grada, Agencija za upravljanje Starogradskim poljem
Autori: Sanjin Mihelić, Jacqueline Balen

Putujuća izložba predstavlja plakate na kojima su predstavljena arheološka istraživanja na raznim arheološkim lokalitetima diljem Hrvatske.


Obitelj Biankini - preporoditelji i dobročiniteljiOBITELJ BIANKINI: PREPORODITELJI I DOBROČINITELJI
29. siječnja – 31. ožujka 2016.

Autori: Aldo Čavić, Andrea Devlahović, Mladen Domazet, Marija Plenković, Vilma Stojković
Grafičko oblikovanje: Viktor Popović

Muzej Staroga Grada nekada je bio dom složne i radišne obitelji Biankini. Otac Juraj i majka Cvita imali su sedmero djece. Braća Biankini posebno su značajna te su imali veliki utjecaj na razvoj grada. Najstariji od njih, Dinko, preuzeo je pomorsku tradiciju obitelji te je postao kapetan. Aktivno se bavio politikom te početkom dvadesetog stoljeća obnaša dužnost gradonačelnika Starog Grada. Petar, agronom, napisao je i tiskao prvi hortikulturni priručnik na hrvatskom jeziku “O uzgoju i njegovanju cvieća, uresnog grmlja i drveća”. Uređuje obiteljski perivoj Jurjevac i gradski park Vorbu. Liječnik Ante bio je profesor kirurgije na Sveučilištu Northwestern u Chicagu. Tijekom Prvog svjetskog rata sudjelovao je aktivno u iseljeničkoj hrvatskoj politici, te postaje predsjednik Jugoslavenskog narodnog vijeća u Washingtonu. Najpoznatiji od braće, svećenik Juraj, bio je istaknuti dalmatinski političar, narodni prvak, poslanik u Carevinskom vijeću u Beču i dugogodišnji urednik Narodnog Lista u Zadru. Reprezentativnu palaču koju su sagradili, danas Muzej Staroga Grada, kasnije poklanjaju gradu, a izložbom o obitelji vraćamo barem dio onoga čime su nas zadužili.


ARHIVA IZLOŽBI